подписка Бургас България Фалун Гонг

Международна подписка за човешки права в Китай се разпространява в България и през февруари 2020 г.

В София, Пловдив и Бургас, над 150 българи се обявиха срещу незаконното преследване на последователи на медитативния метод Фалун Гонг, като поставиха подписа си в международната петиция.

Петицията цели да подведе под съдебна отговорност бившия лидер на КНР, Дзян Дзъмин, който на 20 юли 1999 г. започва широкомащабно преследване на близо 100 милиона китайци, последователи на Фалун Гонг.

Репресиите, инициирани от Дзян Дзъмин, който ръководи КНР от 1989 до 2002 г., продължават и днес, близо 21 години по-късно.

В приложения към подписката доклад се посочват формите на репресиите спрямо Фалун Гонг:

"... убийство, отвличане, идеологическо превъзпитание, побой, удари с електрошокови палки, сексуално насилие, изтръгване на признания чрез мъчения, инжектиране на психотропни вещества, насилствен труд, тормоз, незаконно задържане и др. Най-зловещото сред тези престъпления е актът на насилствено отнемане и търгуване с органи от живи последователи на Фалун Гонг – действие, наредено от извършителя."

Информационни щандове бяха разположени в София пред Народния театър "Иван Вазов" на 5 февруари, в подлеза на Софийски университет "Св. Климент Охридски" (Ректорат) на 13 февруари, в подлеза на хотел "Шератон" и ЦУМ на 19 февруари и в частта между метростанция "Европейски съюз" и входа на търговски център "Парк Център София" на 27 февруари.

В Пловдив информационни събития се проведоха срещу Стълбите на Каменица на 8, 22 и 29 февруари. Родни последователи на Фалун Гонг също представиха петте упражнения за балансиране на тялото в близост до Римския павилион в Цар-Симеоновата градина.

Бургас също стана домакин на международната петиция през февруари: на 2 и 16 февруари.

На булевард "Алеко Богориди", до градинката на хотел "България", беше разположен информационен щанд, където подписалите се в петицията получаваха подарък лотосов цвят оригами, символ на Фалун Гонг. Организаторите, местни доброволци от Фалун Гонг, раздаваха листовки, разговаряха с минувачите и демонстрираха медитативните упражнения на преследваната в Китай духовна практика.

В резултат на усилия по цял свят, има значителна политическа подкрепя: Европейският парламент (2013 и 2016 г.), Камарата на представителите в Конгреса на САЩ (2014 и 2015 г.), Сенатът на Италия (2016 г.) и парламентите на Канада (2016 г.) и Австралия (2016 г.) приеха резолюции, осъждащи преследването на Фалун Гонг в Китай.

Фалун Гонг, още известен с името Фалун Дафа, е традиционна китайска духовна практика. Последователите подобряват здравето и характера си чрез изпълнение на пет медитативни упражнения и следване в ежедневието на принципите Истинност, Доброта, Търпение.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies