сигнал прокуратура България

Експозицията в Bulgaria Mall използва останки на политически затворници в Китай, гласи сигналът до главния прокурор Сотир Цацаров.

Незабавно спиране и разследване произхода на телата в изложбата "Човешкото тяло – науката в нас", искат последователи на Фалун Дафа в България.

Изложбата е в столичния Bulgaria Mall от 14 април 2018 г.

Български последовател на древния източен метод за самоусъвършенстване, подаде на 21 юни 2018 г. сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, с копие до министъра на вътрешните работи Валентин Радев и министъра на финансите Владислав Горанов, както и до Столична Община и община район "Триадица".

Според сигнала, предвид политическите репресии в Китайска Народна Република, най-вероятно става дума за "тела на хора, за които може да се направи обосновано предположение, че са били обект на геноцид".

"Принуден съм да се обърна към ръководените от вас институции, защото преди месец има подаден сигнал по случая с рег. № 32-143162/21.05.18 до Агенция 'Митници', ЦМУ гр. София, по който няма никаква официална реакция", аргументира се в писмото си до прокурора Георги Плешков, подателят на сигнала.

Плешков припомня, че Българска Фалун Дафа Асоциация има официална позиция, с която още при първата подобна изложба в България през 2013 г., настояваше за проверка и разследване на законността на провеждането ѝ.

"Обръщам се към компетентните институции – МВР, Прокуратурата и общинските власти на гр. София със сигнал, че телата, които попадат във фабриките за пластинация в Китай (от където са телата в посочваната изложба) са на политически затворници и т.нар. 'затворници на съвестта'", пише още в сигнала.

В целия свят, само и единствено в Китай има разпространена практика да се мумифицират или пластинират по този начин тела, които после се търгуват с комерсиална цел. В частност, Плешков цитира доклад на най-дългогодишния канадски депутат Дейвид Килгор и световноизвестния правозащитен адвокат Дейвид Матас – "Кървава реколта/Клането: Актуализация" от 2016 г.

"Проучването свидетелства, че комунистическият режим в Китай, в разрез с международното право и конвенциите за човешки права, отнема органи от живи хора, за да ги продава на нуждаещи се от трансплантации. По-късно, същият доклад посочва, че в много от случаите експлантираните тела (на хора, на които са отнети органите) се пластинират и продават."

В Писмена декларация на Европейския парламент от 12 септември 2016 г. се казва: "Съществуват непрестанни и достоверни сведения за системно и одобрено от държавата отнемане на органи в Китайската Народна Република от лица, лишени от свобода заради убежденията си, извършвано против волята им, като в повечето случаи това са лица, практикуващи мирната духовна практика и упражнения на движението Фалун Гонг (Фалун Дафа), но също и уйгури, тибетци и християни."

"Надявам се, че прокуратурата ще разпореди да бъдат проверени всички факти и обстоятелства във връзка с тази изложба, която е на път да въвлече България в пореден международен скандал. Настоявам по време на проверката по случая тази изложба да бъде спряна", се казва още в сигнала до прокуратурата.

Според Българска Фалун Дафа асоциация, излагането на тела на "затворници на съвестта" в изложба, която претендира, че е с научно-познавателна цел, е неприемливо и е своеобразна подкрепа на осъдения от международната общност репресивен режим в Китай.

През 2013 г., когато такава изложба бе за първи път в София, от Българската православна църква също излязоха с официална позиция: "Даже някои от 'експонатите' приживе (лично) или посмъртно (чрез техни родственици) да са изявили изричното си съгласие телата им да бъдат ползвани по такъв кощунствен начин, дали това се отнася за всички хора, чиито ампутирани торсове и отрязани крайници се излагат като обикновени изложбени експонати?"

В няколко държави от Европейския съюз като Франция, Чешката република и други, излагането на такива изложби с мъртви тела беше забранено със закон именно поради тези причини.

Според българското законодателство, което е синхронизирано с европейските директиви, за да се ползват за каквито и да е цели останките на починал човек, било то и в арт проекти, е необходимо да бъде предоставено изричното съгласие на покойника – взето приживе. Към момента не е известно организаторите на изложбата да разполагат с такива документи, а дори и да разполагат, те трябва да бъдат изрядни и да са в синхрон със законодателството на България и Европейския съюз.

Изложбата е организирана от Aurea Exhibitions, която е представлявана в България от чуждите граждани Езекиел Пена и Дан Николае Фирою. Експозицията се провежда в Mall Bulgaria в периода 14 април – 30 юни.

За контакт:
Георги Плешков, 0888 57 66 75

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies