трансплантация на органи научен доклад Китай

Китайското правителство може да е фалшифицирало статистическите данни за броя трансплантации на човешки органи, твърди научно изследване, публикувано в журнала BMC Medical Ethics на 14 ноември 2019 г.

С помощта на статистически аналитични методи, изследователи начело с докторанта от Австралийския национален университет, Матю Робъртсън, са установили, че официално посоченият от китайското правителство брой трансплантирани органи в източната държава е резултат от математическа формула: квадратна функция.

"Ако разгледате внимателно броя на дарените органи, ще видите че той почти напълно съвпада едно към едно, година по година, с резултат от математическо уравнение", каза Робъртсън в интервю за британската медия "Гардиън" в деня на публикуването на научния труд.

"Тези цифри не изглеждат като реални данни от реални дарения; вместо това са получени с формула. Трудно е да си представим, че такъв модел може да се получи случайно, което неминуемо навежда на мисълта, че е предназначен за дезинформация."

Авторите на труда са анализирали доброволни, болнични органни дарения в периода 2010-2018 г., на база на данни от Китайската система за реагиране за трансплантация на органи (COTRS) и Китайското дружество на червения кръст.

"Изследваните аномалии в данните следват системен и изненадващ модел", коментира пред "Гардиън" сър Дейвид Спигълхолтър, бивш президент на "Кралското статистическо общество във Великобритания".

"Съотношението между броя на донорите и броя на трансплантациите с квадратна математическа функция е забележително и рязко контрастира с други държави, които са завишили броя на донорите през същия период, затова не виждам как такава тенденция може да възникне по естествен начин."

COTRS е в основата на настоящата система за доброволно даряване на органи в Китай и всяка органна трансплантация трябва да бъде назначена единствено от нея. От Китайското дружество на червения кръст пък се изисква да проверява всяко дарение на органи.

Според разследването на Робъртсън обаче, реформираната система за трансплантации в Китай е използвана за прикриване на продължаващо отнемане на органи от недоброволни донори, като затворници на съвестта и такива, осъдени на смърт.

Миналия юни, базиран в Лондон международен трибунал потвърди, че в държавни китайски болници убиват последователи на преследваното духовно движение Фалун Гонг и мюсюлмани уйгури, с цел да продават органите им на заможни пациенти, нуждаещи се от трансплантация. Около 1,5 милиона затворници на съвестта може да са жертвите на този нов вид геноцид в периода 2000-2016 г.

"Фалшифицирането на данните на COTRS изглежда е част от сложна конспирация, прикриваща масови, организирани от държавата убийства на невинни хора в Китай с цел изземане на техните органи", каза пред изданието "Форбс" на 16 ноември Сузи Хюс, инициатор на трибунала.

В Китай годишно се извършват между 60 000 и 100 000 трансплантации, разкри през 2016 г. разследващият доклад "Кървава реколта/Клането: Актуализация", на база статистически данни за китайски болници, включително брой легла, нива на заетост, хирургически екипи, обучения, сграден фонд и други. Това е далеч над официалния брой, признат от китайските власти: от 10 000 до 20 000 трансплантации годишно.

През 2005 г. Китай за първи път призна, че използва осъдени на смърт затворници като органни донори, а през 2015 г. обяви, че тази практика е прекратена. Страната също твърди, че се придържа към международните медицински стандарти, изискващи даряването на органи да се извършва доброволно и без финансови стимули, и че международните твърдения за злоупотреби са политически мотивирани и не отговарят на истината. Заради обещаните реформи, китайски експерти са част от работната група за трансплантации към Световната здравна организация, а китайски хирурзи редовно участват медицински конференции и правят публикации в международни списания.

"Достъпът на Китай се основава на революция в практиките за добиване на органи, подкрепени от данните, които ние анализирахме. Предвид факта, че тези данни може да са фалшифицирани, международните медицински организации може да обмислят преразглеждане на позицията си. Допускането на китайската система за трансплантация на органи в международната медицинска общност се основава на доверие. Въз основа на установеното от нас обаче, считаме, че това доверие е нарушено", се казва в доклада, публикуван от BMC Medical Ethics.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies