китайски консулство посолство Сан Франциско

Невъзможно е от пръв поглед да се предположи, че Уан Лиенсу, родом от североизточен Китай, който сега живее в Сан Франциско, е бил брутално пребиван и изтезаван с електрошокови палки на няколко пъти докато е бил в затвора 12 години.

"Някои рани остават", сподели той, като насочи ръката ми към лявото му ребро. Под бялата му риза успях да напипам подутина с големината на яйце.

Вечерта на 22 октомври, Уан заедно с над 1500 други практикуващи Фалун Гонг от цял свят, се събраха пред китайското Генерално консулство в Сан Франциско, Калифорния.

Седнали почти един до друг на известната улица "Лагуна", където се намира консулството, както и от страни на тротоара, който минава покрай сградата, практикуващите запалиха свещи в памет на безчетния брой убити вследствие на тежкото преследване на практиката в Китай, което продължава вече 17 години.

2026-10-22-Picture-FDIC-ssan-francisco-vigil-01
2026-10-22-Picture-FDIC-ssan-francisco-vigil-02
2026-10-22-Picture-FDIC-ssan-francisco-vigil-03
2026-10-22-Picture-FDIC-ssan-francisco-vigil-04
2026-10-22-Picture-FDIC-ssan-francisco-vigil-05
2026-10-22-Picture-FDIC-ssan-francisco-vigil-06
2026-10-22-Picture-FDIC-ssan-francisco-vigil-07
Previous Next Play Pause

През септември 2001 г. Уан Лиенсу, по това време 49-годишен машинен инженер в държавна фирма, отпечатвал литература, насочена към разобличаване на пропагандата срещу Фалун Гонг в малка печатница в Чанчун, столицата на провинция Дзилин, когато полицията нахълтва и го арестува.

Докато е в ареста, служителите на властта го подлагат на тежки изтезания, лишаване от сън и други форми на мъчения, в опит да го накарат да се откаже от Фалун Гонг.

Веднъж, полицаи го завързали към специален метален стол и го биели, като се редували; а щом се уморили, го биели с електрошокови палки. "Моите гениталии бяха овъглени и страдах от сърцебиене", спомня си той.

При друг случай, Уан си помислил, че с него е свършено, след като охраната на затвора многократно му връзвала главата с черна найлонова торба и го задушавала почти до смърт. На няколко пъти той е бил измъчван до степен, че се е налагало да му бъде оказвана медицинска помощ.

Въпреки суровия затвор, Уан никога не си е и помислял да се отказва от вярата си. "Аз твърдо вярвам, че това, че се придържам към истинност, доброта и търпение, не е нещо лошо", казва той.

Уан, в период от време, бил в килията с практикуващ, който е бил бит толкова жестоко, че зелена жлъчна течност течала от устата му, преди да умре на следващия ден.

В крайна сметка Уан е освободен в края на 2013 г. Миналата година той си обезпечава документи за пътуване до САЩ, където се събира със семейството си.

След като Уан излиза от затвора, се надява да сподели с хората по света своя "12-годишен опит от затворите на китайския режим".

Днес, пред китайското консулство в Сан Франциско, той прави точно това.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies