древни рисунки пещера

Някои учени смятат, че отпечатъците от малки ръце, датиращи от преди 8 хиляди години, всъщност са оставени от гущери.

Пещерата „Уади Сура 2“ е открита в египетската Западна пустиня през 2002 г. По това време учените остават поразени от откритието на хиляди рисунки на стените на пещерата – някои от които на възраст от хиляди години.

Заедно с репрезентациите на диви животни, човешки фигури и създания без глави, учените откриват и силуетите на отпечатъци на човешки ръце – нещо невиждано досега в пещерите в региона.

Антрополози обаче наскоро обявиха, че всъщност не всички отпечатъци са оставени от хора.

Един от учените, Емануел Оноре, от Института Макдоналд за археологически проучвания, каза пред „Нейшънал Географикс“, че е била „шокирана“ от формата на малките отпечатъци на ръце.

„Те са доста по-малки от ръцете дори и на бебе, а пръстите са твърде дълги“, обясни тя.

Тя сравнява размерите от ръцете на новородени и дори на недоносени бебета. Резултатите, публикувани по-рано тази година в "Списание за археологическа наука", показват, че вероятността, отпечатъците да са оставени от човешки ръце в „Уади Сара 2“, е много малка.

Чрез измерване Оноре отхвърлила и вероятността отпечатъците да са оставени от маймуна. Така тя се спряла на гущери и открила, че има голяма вероятност отпечатъците да са от пустинен варан или млад крокодил.

„Не сме сигурни, че можем да намерим окончателен отговор, но първоначалните резултати са много обещаващи“, каза тя пред news.com.au за последните изследвания.

Тя обаче не бърза да анализира значението на това откритие.

„Ние имаме модерната идея, че човекът и природата са нещо отделно“, посочва тя. „Но базирайки се на огромната колекция от изображения, можем да заключим, че хората са част от един по-голям свят. За нас учените е голямо предизвикателство да интерпретираме тези картини, тъй като нашата култура е толкова различна от тази, която ги е създала.“

Въпреки всичко, важността на изображенията е голяма.

„Уади Сура 2“ може да се смята като най-значителното откритие на древно изкуство в Северна Африка, заради големия брой изображения“, смята Оноре. „Пещерата се намира в много отдалечена зона и е открита едва наскоро.“

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies