Вавилонска тригонометрична таблица

3700-годишна глинена плочка доказва, че вавилонците от древна Месопотамия са развили тригонометрията 1500 години преди гърците, и са използвали сложен математически метод, различен от нашия днес.

Плочката, известна като Плимптън 332, е открита в началото на 1900 г. в южен Ирак от американския археолог и дипломат Едгар Банкс, вдъхновил създаването на филма "Индиана Джоунс".

Досега истинската функция на плочката е убягвала на експертите. Но нови изследвания на учени от Университета в Нов Южен Уелс, Австралия, разкриха, че това е най-старата и най-точна тригонометрична таблица в света, вероятно използвана от древните архитекти за изграждане на храмове, дворци и канали.

За разлика от днешната тригонометрия, вавилонската математика използва шестдесетична система, вместо десетична, която се използва днес. Тъй като 60 много по-лесно се дели на три, експертите, изучаващи таблицата установяват, че изчисленията са много по-точни.

Изследването на екипа на д-р Даниел Мансфийлд от Научния факултет на Университета в Нов Южен Уелс, Австралия, казва, че Плимптън 322 описва правоъгълните триъгълници с помощта на нов тип тригонометрия, основана на съотношения, а не на ъгли и окръжности.

Тези нови изследвания и открития ще окажат голямо влияние на нашия съвременен свят. Вавилонската математика, на възраст повече от 3000 години, намира практическо приложение в областта на геодезията, компютърната графика и математиката.

Д-р Мансфийлд твърди, че тригонометричната таблица е с над 1000 години по-стара от тази на древногръцкия астроном Хипарх, живял около 120 г. пр.н.е. и смятан за баща на тригонометрията.

Таблицата идва от древния шумерски град Ларса (днешен Ирак). Датирана е 1822-1762 г. пр.Хр. и се съхранява в секция "Редки книги и ръкописи" в университетската библиотека на Колумбийския университет в Ню Йорк, САЩ.

Има 4 колони и 15 реда числа под формата на клиновидно писмо, характерно за периода. Петнадесетте реда на таблицата описват последователност от 15 правоъгълни триъгълника с прогресивно намаляващ наклон.

Левият ъгъл на таблицата е счупен, но изследователите смятат, че първоначално е имала 6 колони и 38 реда.

По думите на д-р Мансфийлд, Плимптън 322 е мощен инструмент, който би могъл да се използва за проучване на терени или за извършване на архитектурни изчисления за изграждане на дворци, храмове или стъпаловидни пирамиди.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies