Вавилонска тригонометрична таблица

3700-годишна глинена плочка доказва, че вавилонците от древна Месопотамия са развили тригонометрията 1500 години преди гърците, и са използвали сложен математически метод, различен от нашия днес.

Плочката, известна като Плимптън 332, е открита в началото на 1900 г. в южен Ирак от американския археолог и дипломат Едгар Банкс, вдъхновил създаването на филма "Индиана Джоунс".

Досега истинската функция на плочката е убягвала на експертите. Но нови изследвания на учени от Университета в Нов Южен Уелс, Австралия, разкриха, че това е най-старата и най-точна тригонометрична таблица в света, вероятно използвана от древните архитекти за изграждане на храмове, дворци и канали.

За разлика от днешната тригонометрия, вавилонската математика използва шестдесетична система, вместо десетична, която се използва днес. Тъй като 60 много по-лесно се дели на три, експертите, изучаващи таблицата установяват, че изчисленията са много по-точни.

Изследването на екипа на д-р Даниел Мансфийлд от Научния факултет на Университета в Нов Южен Уелс, Австралия, казва, че Плимптън 322 описва правоъгълните триъгълници с помощта на нов тип тригонометрия, основана на съотношения, а не на ъгли и окръжности.

Тези нови изследвания и открития ще окажат голямо влияние на нашия съвременен свят. Вавилонската математика, на възраст повече от 3000 години, намира практическо приложение в областта на геодезията, компютърната графика и математиката.

Д-р Мансфийлд твърди, че тригонометричната таблица е с над 1000 години по-стара от тази на древногръцкия астроном Хипарх, живял около 120 г. пр.н.е. и смятан за баща на тригонометрията.

Таблицата идва от древния шумерски град Ларса (днешен Ирак). Датирана е 1822-1762 г. пр.Хр. и се съхранява в секция "Редки книги и ръкописи" в университетската библиотека на Колумбийския университет в Ню Йорк, САЩ.

Има 4 колони и 15 реда числа под формата на клиновидно писмо, характерно за периода. Петнадесетте реда на таблицата описват последователност от 15 правоъгълни триъгълника с прогресивно намаляващ наклон.

Левият ъгъл на таблицата е счупен, но изследователите смятат, че първоначално е имала 6 колони и 38 реда.

По думите на д-р Мансфийлд, Плимптън 322 е мощен инструмент, който би могъл да се използва за проучване на терени или за извършване на архитектурни изчисления за изграждане на дворци, храмове или стъпаловидни пирамиди.

 


 

Този уебсайт използва cookies