филм трудно за вярване протест Китай

Заповядайте на безплатна онлайн прожекция на документалния филм "Трудно за вярване" на 29 април 2020 г., 19:30 часа, във Фейсбук. Филмът е с български субтитри.

В условията на пандемията от коронавируса, двукратният носител на награда "Еми" за най-добър режисьор и продуцент, Кен Стоун, предоставя филма си за свободно гледане.

Линк към събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/244013563382467/

"Трудно за вярване" (2015 г.) разглежда въпроса за масовата практика на китайското правителство да екзекутира политически затворници (основно последователи на духовния метод Фалун Гонг) и да продава органите им на т.нар. "трансплантационни туристи", т.е. чуждестранни пациенти, нуждаещи се от трансплантация.

Филмът проследява разкритията на разследващия журналист и китайски анализатор Итън Гутман, на международни специалисти по медицинска етика и на бивши затворници, последователи на Фалун Гонг.

Фалун Гонг, още известен с името Фалун Дафа, е традиционна практика за усъвършенстване на съзнанието и тялото. Включва пет медитативни упражнения и философия с принципи Истинност, Доброта, Търпение.

Прожекцията е по повод 21 години от първия протест на Фалун Гонг, определян като най-сериозния политически инцидент в Китай след кръвопролитията на площад "Тиенанмън" през 1989 г.

На 25 април 1999 г., последователи на Фалун Гонг се събират пред сградата на китайското правителство в Пекин, където чрез мирен апел призовават за освобождаването на 40 свои съмишленици, задържани два дни по-рано в близкия град Тиендзин.

Преговорите с премиера Джу Жундзи дават положителен обрат на събитията и задържаните са освободени.

Въпреки това, само след три месеца, на 20 юли 1999 г., тогавашният президент на КНР и главен секретар на китайската комунистическа партия, Дзян Дзъмин, използва протеста като претекст да започне кампания за елиминиране на Фалун Гонг, твърдейки че практиката представлява заплаха за властта на режима.

По данни на китайските власти, по това време последователите на Фалун Гонг са между 70 и 100 милиона, почти два пъти повече от членовете на партията.

Последват масови арести, изтезания и дори убийства на последователи на Фалун Гонг в полицейски участъци, трудови лагери, затвори и центрове за промиване на съзнанието. Документирани са 4406 смъртни случаи на последователи в Китай, но се предполага, че истинският им брой е много по-голям.

Най-шокиращата форма на преследване срещу Фалун Гонг е насилственото отнемане на органи от живи последователи, тема на филма "Трудно за вярване".

Преследването продължава и днес.

За контакт: Росица Йорданова, +359879344566

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies