изложба Джън Шан Жен галерия Добрич

След дебют в Културен център "Двореца" и Градската художествена галерия в Балчик, международната изложба "Изкуството на Джън, Шан, Жен" посети Добрич.

Двадесетте маслени и акварелни платна в стил неоренесанс можеха да бъдат разгледани между 17 и 25 април 2018 г. във фоайето на Висше училище по мениджмънт в града. Поради големия интерес, домакините удължиха престоя на картините с два дена, до 27 април.

Експозицията, чието име в превод от китайски език означава "Изкуството на Истинност, Доброта, Търпение", предизвика интереса на хора от всякакви възрасти и професии: от родни творци, хора на изкуството и общественици, до членове на местни клубове по йога, тайчи, цигун и бойни изкуства. Сред посетителите имаше много студенти, ученици и туристи от Европа.

Изложбата откри председателят на Общинския съвет в Добрич, г-н Иво Пенчев. Сред близо 100-те гости беше и Любомир Сивков, бивш дипломат и познавач на източната култура. Сивков говори за проф. Кунлун Джан, инициатор на проекта "Изкуството на Джън, Шан, Жен" и виден китайски художник и скулптор. Вдъхновението на проф. Джан се ражда при трудни обстоятелства: докато е затворник на съвестта в Китай.

Джан е жестоко измъчван и подлаган на психически тормоз в китайски трудови лагери, заради следване Истинност, Доброта, Търпение - принципите на духовната практика за самоусъвършенстване Фалун Дафа. След като го освобождават, художникът решава да разкаже на света за случващото се в родината си. Постепенно към него се присъединяват още художници, последователи на Фалун Дафа от САЩ, Канада, Австралия и Китай.

Така посредством картините в изложбата, авторите разкриват красотата на древния метод за подобряване духа и тялото и силата на духа, с помощта на която последователите в Китай устояват на нечовешки репресии вече близо 19 години.

От създаването си през 2004 г., изложбата е обиколила над 50 държави и 800 града по цял свят.

"Тя е истинска приказка за битието ни, разказана със средствата на изобразителното изкуство", възкликна Елена Юрченко, с чиято помощ стана възможно гостуването на изложбата в Добрич.

Девойка от Виетнам, която гостуваше в града заедно със свои състуденти, сподели: "Това е уникално китайско изкуство. Радвам се, че успях да му се насладя. Прекрасна изложба!"

Българска телеграфна агенция (БТА) интервюира куратора на изложбата, Мартин Гарчев.

Още електронни и печатни медии отразиха събитието: информационните портали Добрич Онлайн, Добрич Утре и Про Нюз, и вестниците "Добруджанска трибуна" и "Нова добруджанска трибуна". Народно читалище "Йордан Йовков – 1870 година" публикува информация за изложбата на своя уебсайт.

Програма по градове до края на турнето

Бургас: 28 април-6 май 2018 г., Галерия "Богориди", ул."Богориди 48

Пловдив: 9-27 май 2018 г., Галерия "Пловдив", Общински съвет, ул. "Авксентий Велешки" 20

Варна: 31 май-14 юни 2018 г., Галерия "Графит", бул. "Княз Борис І" 65

Стара Загора: 19-27 юни 2018 г., Регионална библиотека "Захарий Княжески", бул." Руски" 44

София: 2-22 юли 2018 г., Галерия "България", Концертен комплекс - Зала България (първи балкон), ул. "Георги Бенковски" 1

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies