Австрия насилствено отнемане на органи Китай

Парламентарната комисия по правата на човека на Австрия прие единодушно проекторезолюция срещу незаконната практика на насилствено отнемане на органи в Китай, по време на заседание от 23 юни 2020 г.

Следващата стъпка е разглеждане в Националния съвет на Австрия, горната камара на австрийския парламент.

В мотивите за предлагането на проекторезолюцията от група депутати, начело със спонсора Гудрун Куглер от Австрийската народна партия, се казва:

"Граждански организации, медии и други наблюдатели докладват отново и отново за незаконната търговия с човешки органи в Китайската Народна Република (КНР). Тази практика противоречи на правата на човека и етичните стандарти.

... Китай е на второ място по брой трансплантации в света. По официални данни, в Китай се трансплантират около 10 000 органа всяка година. За разлика от други страни, времето за чакане за съвместим орган е изключително кратко и произходът на дарените органи често е неясен.

Винаги има предположения, че в процеса на изземане на органите, недоброволните донори умират. Официално съществува политика на 'нулева толерантност' към изземане на органи от екзекутирани затворници, но медийните доклади многократно предполагат, че систематичното отнемане на органи се извършва в затворите."

Документът се позовава на гражданската инициацитива "Ние, австрийците, не искаме органи от Китай, за които са били убити невинни хора" от октомври 2019 г., която призова Националния съвет на Австрия да:

1. Осъди провежданото в КНР насилствено изземане на органи от затворници и да разреши надеждни, прозрачни и независими разследвания на злоупотребата с трансплантация на органи.

2. Внесе изменение в закона по отношение на органовия туризъм, за да се предотврати търговията с органи с Китай и органовия туризъм.

3. Активно да информира населението на Австрия за трафика на органи.

4. Изиска правителството на КНР и китайската комунистическа партия незабавно да прекратят преследването на групата Фалун Гонг (най-засегната от изземането на органи) и незабавно да освободят всички последователи на Фалун Гонг и на други религиозни малцинства.

В обръщението към парламентарната Комисия по правата на човека се посочва още, че по силата на резолюция A/RES/73/189 на Общото събрание на ООН, Световната здравна организация (СЗО) ще разработи международни насоки относно здравните, наказателните и човешките аспекти на незаконната търговия с органи. Първият доклад по темата ще бъде представен на 75-ата Генерална асамблея през септември 2020 г.

Австрия е сред първите държави, подписали Конвенцията на Съвета на Европа за борба с трафика на човешки органи от март 2015 г.

Испания, Италия, Белгия, Израел, Норвегия и Тайван вече приеха закони, които забраняват на свои граждани да пътуват до Китай за трансплантация на органи. Подобни усилия са в ход в Чехия, Великобритания, Канада, Австралия и други.

Европейският парламент прие Резолюция 2013 г./2981(RSP) и Писмена декларация WD0048/2016 г., в които осъди насилственото отнемане на органи в Китай, включително от последователи на Фалун Гонг, и призова своите държави-членки да разследват случая.

Американският конгрес прие подобна резолюция: H.Res.343/2016 г.

Повод за тези действия са главно докладът "Кървава реколта/Клането: Актуализация" (2016 г., преработен от първа версия от 2006 г.) и разкритията на Международния трибунал за Китай от юни 2019 г.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies