шведски политици китайско посолство

Двадесет и шестима шведски политици, включително 24 депутати, направиха съвместно изявление в знак на подкрепа по повод 21 години преследване на духовния метод Фалун Гонг в Китай, на 20 юли 2020 г.

Неотдавна, тези политици са получили по електронната поща писма от китайския посланик в Швеция, в които той клевети Фалун Гонг и се опитва да сплаши държавните служители.

Депутатът Никлас Малмберг разкри съдържанието на писмото от китайския посланик на своята Фейсбук страница. Освен че злослови по адрес на Фалун Гонг, писмото заплашва да нанесе вреда на репутацията на депутата. Според него, опитите за сплашване от страна на китайската комунистическа партия са накарали него и колегите му да подкрепят усилията за спиране преследването на Фалун Гонг още повече.

"Това не е първият път, когато получавам подобни писма от китайското посолство", писа Давид Лега, евродепутат от скандинавската държава.

"Неотдавна, председателят на Християндемократическата партия и аз публикувахме статия в ежедневник, и там споменахме, че заради прикриването на епидемията от ККП, връзките между Швеция и Китай няма да бъдат, каквито са били преди. Скоро след това получих заплашително писмо."

"Нашето отношение е много ясно", продължи Лега. "Посланик, който си служи със сплашване и заплахи, за да променя свободата на речта в нашата демократична страна, не е добре дошъл."

"От миналата година насам, сме свидетели как Китай прави всичко възможно да проникне в държавите по света, и не приема свободата на речта. Това е абсолютно неприемливо."

Лота Йонсон Форнарве, депутат, заяви, че шведските политици няма да бъдат заглушени чрез сплашване. Вместо това, те ще продължават да полагат усилия да бранят човешките права на Фалун Гонг и на малцинствата в Китай, както и в други страни.

"Китай е под контрола на тоталитарен режим, който върши жестоки престъпления срещу човешките права", каза депутатът. "ККП не се движи в правилната посока. За нас, политиците, е важно да оказваме натиск върху Китай и да критикуваме нарушенията на човешките права."

В отговор на съвместното изявление, китайският посланик е поискал среща лице в лице. Тя му е отказана. Според един от политиците, "...Такава среща е безсмислена, тъй като посланикът не е искрен. Швеция не приветства такъв посланик."

Източник: https://en.minghui.org/html/articles/2020/8/31/186566.html

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies