международна подкрепа Фалун Гонг Китай

Настоящи и бивши министри, сенатори, депутати, конгресмени и държавни законодатели от 30 държави в Европа, Северна Америка, Близкия Изток, Азиатско-тихоокеанския регион и Латинска Америка, подписаха декларация, в която изразяват дълбока загриженост от една добре документирана, продължаваща 21 години, борба за свобода на убежденията, в условията на жестоко преследване от ККП.

Декларацията е по повод 20 юли 2020 г., когато преди 21 години започна преследването на Фалун Дафа (още известна с името Фалун Гонг): древна китайска медитативна практика, основана на принципите Истинност, Доброта, Търпение.

"Преследването на Фалун Гонг в Китай е една от най-безмилостните в нашето съвремие кампании срещу група хора заради убежденията им", се казва в съвместната декларация.

"От юли 1999 г. насам, милиони последователи на Фалун Гонг в Китай са произволно арестувани и хвърляни в затвора без справедлив съдебен процес, а мнозина са изтезавани и дори убити."

"Призоваваме китайското правителство да зачита международните стандарти, ... незабавно да прекрати преследването на Фалун Гонг в Китай и безусловно да освободи всички задържани последователи на Фалун Гонг и други затворници на съвестта."

Съвместната декларация е невиждано досега усилие на политици от целия политически спектър, за осъждане на несправедливостите, извършени от страна на ККП срещу Фалун Гонг. Подписалите са настоящи и бивши държавни служители от Великобритания, Канада, Германия, Франция, Италия, Дания, Ирландия, Нидерландия, Швеция, Швейцария, Белгия, Румъния, Австрия, Полша, Чехия, Словакия, Израел, Австралия, Нова Зеландия, Латвия, Норвегия, Аржентина, Япония, Тайван, Венецуела, САЩ и Индонезия.

Над 20 американски законодатели публикуваха отделни лични изявления, в които призовават за край на преследването на Фалун Гонг в навечерието на 21-вата му годишнина. Пълният текст на тези изявления можете да прочетете на този адрес.

Съвместната международна декларация взема под внимание приетите от Европейския парламент и Американския конгрес резолюции, осъждащи преследването на Фалун Гонг, и заключението на Независимия трибунал във Великобритания, според което "насилственото отнемане на органи се извършва от години в цял Китай в значителен мащаб и последователите на Фалун Гонг вероятно са единственият или поне основният източник на тези органи".

Пълният списък на подписалите можете да видите на този адрес.

Избрани цитати от подписалите декларацията

Някои от подписалите направиха допълнителни бележки към декларацията. Някои от тях са поместени по-долу.

"От първите си години в политиката, следя и критикувам репресиите на китайски граждани, малцинства, религиозни групи, правозащитни активисти, политически дисиденти и Фалун Гонг... Изпитвам дълбоко уважение към китайския народ. Единствено човешките права и демокрацията могат да донесат просперитет, мир и стабилност на Китай. Фалун Гонг, бидейки мирно духовно движение, може да допринесе за това."

— Ханс ван Баален, бивш евродепутат, бивш депутат, президент на Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) и президент на Либералния интернационал, Нидерландия

"Бъдете спокойни, ще продължа да ви подкрепям във вашия стремеж да спрете нечовешкото преследване на Фалун Дафа. Няма да спра да напомням на китайското ръководство, че ангажименти като Международния пакт за граждански и политически права важат също за диктатури."

— Д-р Ева Ернст-Дзиедзич, депутат, говорител на Австрийските Зелени по въпросите на външната политика

"Съчувствам на близките на последователите на Фалун Дафа, изгубили живота си в резултат на мъчения, затворничество или незаконна търговия с човешки органи. Световното внимание може да осветли тези проблеми и по този начин да увеличи натиска върху китайското правителство да спре тези зверства.

Бих искала да благодаря на Информационен център Фалун Дафа за обширната образователна дейност и се надявам, че в бъдеще всеки човек в Китай (и по цял свят) ще може да упражнява убежденията си без страх от последствия."

— Петра Вимер, депутат, говорител на Социалдемократическата партия на Австрия по въпросите на семейството

"Бих искал да благодаря за тази възможност, да изразя най-силната си подкрепа за [спиране преследването на Фалун Гонг] и други важни инициативи, предприемани от държавни органи и граждански общества, с цел зачитане на човешките права, основните свободи и по-специално свободата на религията и убежденията."

— Джулио Терци, бивш министър на въшните работи, Италия

"На 20 юли се навършват 21 години от началото на преследването на последователите на Фалун Гонг. Свободният свят постепенно осъзнава жестокостта на китайската комунистическа партия към собствения си народ.

Бих искала да алармирам за многото последователи на Фалун Гонг, които са задържани в 'лагери за принудителен труд', затвори и други центрове за задържане, като затворници на съвестта. Има доклади за изтезания и дори насилствено отнемане на органи. Това е и причината за иницииране на тази съвместна декларация.

Всъщност, преследването на малцинства в Китай е сред най-тежките престъпления в света днес. Наричано е геноцид от международни наблюдатели и съдебни органи.

Ние, в свободния свят, трябва да подкрепим китайския народ. Трябва да сме обединени. Ето защо тази съвместна декларация е толкова важна. Комунистическата партия на Китай трябва да знае какво иска свободният свят. Ние искаме това преследване и всички други преследвания да спрат. Това преследване трябва да спре веднага."

— Ан-Софи Алм, депутат, Швеция

"Всичко, което води до дискриминация на малцинства от кое да е правителство, трябва да бъде осъдено, а китайското правителство е отговорно не само за ужасяваща дискриминация, но и за културен геноцид на голям брой малцинства на своята територия.

Във вътрешната и външна политика на Китай се забелязва тревожна тенденция по отношение на нарушаването на човешките права: исторически на жителите на Тибет, и на хората, практикуващи Фалун Гонг. Последователите на Фалун Гонг са обект на възмутително преследване от китайското правителство, което се стреми да елиминира последователите на тази духовна дисциплина от 90-те години на 20-и век насам.

Всеки има право на свобода на изразяване и вероизповедание, и Китай трябва да го зачита. Ние ще продължим да браним човешките права навсякъде и всяко правителство, което одобрява или позволява нарушения на правата на своите граждани (или на граждани на други държави), трябва да бъде държано отговорно и да се изправи пред реакцията на международната общност."

— Томи Шепърд, депутат, Великобритания

"Китайската държава продължава да се въвлича в злоупотреби с човешките права на свои граждани, затова е от изключителна важност да повдигаме въпроса при всички възможни случаи.

Свободата на вероизповеданията (религията), речта, придвижването, събирането и сдружаването са все потиснати в Китай. Докато Китай засилва кампанията си срещу уйгурското население и хората, практикуващи Фалун Гонг, ние трябва да засилим своите протести.

Затова съм щастлива да подпиша тази декларация и да изразя солидарността си с всички в и извън Китай, борещи се срещу репресивните действия на китайската държава."

— Кейт Осамор, депутат, Великобритания

"Благодаря ви, че се свързахте с мен по повод 21 години от началото на кампанията на китайската комунистическа партия да 'елиминира' духовната дисциплина Фалун Гонг. Определено ще повдигна въпроса от ваше име. Бъдете спокойни, ще продължа внимателно да наблюдавам развитието на ситуацията."

— Сър Дейвид Амес, депутат, Великобритания

"Призовавам международната общност все по-открито и настоятелно да осъжда продължаващото и организирано от държавата отричане на основните човешки права от страна на китайското правителство.

Трябва да продължим да работим по въпроса и да се надяваме, че някой ден Китай ще зачита върховенството на закона, свободата на речта, свободното сдружаване и вероизповеданията; ден, в който принципите на Фалун Гонг ще бъдат изречени на висок глас на площад 'Тиенанмън': Истинност, Доброта, Търпение."

— Питър Кент, депутат, бивш министър на околната среда, Канада

"Поздравявам последователите на Фалун Гонг за техния непоколебим ангажимент да бранят универсалните принципи Истинност, Доброта, Търпение."

— Джуди Сгро, депутат, бивш министър на гражданството и имиграцията, Канада

"Като депутат и член на Комисията за външни работи, можете да разчитате на моя ангажимент да защитавам човешките права, и осъждам преследването на последователите на духовната дисциплина Фалун Гонг."

— Франциско Санчес, депутат, Аржентина

"Преследването на последователите на Фалун Гонг, подложени на репресии, мъчения и тормоз, е една от най-ужасяващите кампании на китайската комунистическа партия. Винаги ще симпатизирам на и ще подкрепям хората, които практикуват това мирно духовно учение."

— Джордж Кристенсен, депутат, Австралия

"Всеки човек заслужава достойнство; всеки трябва да може да поеме контрол върху своите тяло и свобода на убежденията. Целта на правителството е да защитава тези свободи, не да ги потиска."

— Дейвид Сеймур, депутат, Нова Зеландия

"Тези хора са убивани, това е нещо нечовешко, варварско. За спирането на това преследване е необходимо провеждането на съдебен процес."

— Гуспарди Гаус, член на Камарата на представителите, Индонезия

"Тайван има възможността да идентифицира извършителите на преследването на Фалун Гонг... да ги класифицира като персона нон-грата и разследва, ако притежават незаконни финансови авоари в Тайван. Ако това се превърне в практика по света, членовете на китайската комунистическа партия ще знаят, че ако преследват Фалун Гонг, няма да има къде да отидат, къде да се скрият. Един ден, ако срещу тях бъде повдигнато обвинение, няма да има къде да се скрият.

Учението Фалун Гонг е преследвано от дълго време и огромен брой хора са превърнати в жертви. Техниките, разработени в това преследване, са прилагани спрямо католици, християни, даоисти и уйгури. Затова разрешаването на проблема с преследването на Фалун Гонг ще разреши всички тези преследвания.

Надявам се, че Китай ще 'премахне комунистическата партия' и ще даде шанс на своята страна и народ."

— Уан Тин-Ю, член на Законодателния Юан, Тайван

Текст на декларацията

Съвместна декларация на 606 парламентаристи, призоваващи за прекратяване преследването на Фалун Гонг

Изразяваме своята дълбока загриженост относно продължаващите злоупотреби с човешките права на последователите на Фалун Гонг в Китай.

Разбираме, че Фалун Гонг (още известен с името Фалун Дафа) е духовна практика, основана на принципите Истинност, Доброта, Търпение. На 20 юли 2020 г. се навършват 21 години откакто китайското комунистическо правителство започна систематична и жестока кампания за "изличаване" на Фалун Гонг. От юли 1999 г. насам, милиони последователи на Фалун Гонг в Китай са произволно арестувани и и хвърляни в затвора без справедлив съдебен процес, а мнозина са изтезавани и дори убити. Най-малкото, хиляди са починали в резултат на мъчения и друг вид тормоз в полицейски участъци.

Тези зверства са добре документирани от правозащитни организации, правителствени агенции и Обединените нации. В доклада на Държавния департамент на САЩ за човешките права от 2007 г. се казва: "[Специалният докладчик на ООН за изтезанията, Манфред] Новак разказва, че последователите на Фалун Гонг съставляват 66 процента от жертвите на предполагаеми изтезания в държавни арести." В доклад на Амнести Интернешънъл от 2017/18 г. се казва: "Последователи на Фалун Гонг продължават да бъдат подлагани на преследване, произволно задържане, несправедлив съдебен процес, изтезания и малтретиране."

Преследването на Фалун Гонг в Китай е една от най-безмилостните в нашето съвремие кампании срещу група хора заради убежденията им.
През 2013 г., Европейският парламент прие резолюция 2013/2981(RSP), в която "изразява дълбоката си загриженост относно непрестанните и достоверни сведения за системно и одобрено от държавата отнемане на органи в Китайската народна република от лица, лишени от свобода заради убежденията си, против волята им, включително от голям брой практикуващи Фалун Гонг". През 2016 г., Американският конгрес единодушно прие подобна резолюция, H.Res.343. През 2019 г., независим трибунал във Великобритания, председателстван от сър Джефри Найс, кралски адвокат, заключи, че: "насилственото отнемане на органи се извършва от години в цял Китай в значителен мащаб и последователите на Фалун Гонг вероятно са единственият или поне основният източник на тези органи."

Ние, долуподписаните, призоваваме китайското правителство да зачита международните стандарти и Международния пакт за граждански и политически права на Обединените нации, подписан от Китай, незабавно да прекрати преследването на Фалун Гонг в Китай, и безусловно да освободи всички задържани последователи на Фалун Гонг и други затворници на съвестта."

Източник: https://faluninfo.net/over-600-lawmakers-from-30-countries-call-for-the-immediate-end-to-the-chinese-regimes-21-year-systematic-and-brutal-persecution-of-falun-gong

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies