анализ закон преследване Фалун Гонг Китай

Публикуваме правен анализ на преследването на Фалун Гонг (Фалун Дафа) в Китай. Автор на анализа е Иян Ся, ръководител на отдела за политика и изследвания на Фондацията за човешки права и върховенство на закона (HRLF) и ръководител на разследващия отдел на Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг (WOIPFG).


Как методите за борба с Фалун Гонг полагат основа за други нарушения на човешките права

Огромният брой жертви от Фалун Гонг и продължаващата над 20 години кампания за потискане на духовното движение влияят отрицателно на развитие на правната система в Китай.

Наред с това, много китайски политици изглежда не искат да спрат преследването на Фалун Гонг. Те са открили, че то може да им послужи за гонения срещу други групи, тъй като в неговия ход се е формирала сложна, но работеща система за нарушаване на закона.

В анализ на кампанията срещу китайски адвокати от 2011 г., професорът по право Джером Коен и правозащитният експерт от "Фрийдъм Хаус", Сара Кук, отбелязват, че незаконните методи срещу последователи на Фалун Гонг и жалбоподатели вече се прилагат спрямо по-широк кръг от китайски граждани. (16)

Ето някои примери на мерки, първоначално насочени срещу Фалун Гонг, и впоследствие прилагани спрямо други групи:

1. Незаконни учреждения за лишаване от свобода и похищения

От 20 години насам, привърженици на Фалун Гонг са незаконно похищавани от домовете и работните си места, и произволно арестувани. Изземани са им компютри, парични средства и друго имущество. Задържани са без уведомяване на близките им. От няколко години насам, тези методи за репресии са прилагани спрямо правозащитници и активисти като Ай Уейуей.

Нещо повече, в психиатрични клиники все по-често задържат не последователи Фалун Гонг, а граждани, оплакващи се от разрушаване на домовете им, и активисти. Министерството на обществената сигурност счита този метод за толкова ефективен, че през май 2010 г. изисква "всеки провинциален комитет за обществена сигурност да разполага с поне една собствена психиатрична клиника".

Министерството издава заповед, според която "никой нормален човек не може да бъде изпратен в психиатрична клиника без одобрение от органите на обществената сигурност (полицията)". (17)

Придобилата печална слава мрежа от импровизирани центрове за задържане, известни като "черни затвори", сега се използва за задържане на десетки хиляди хора, подали граждански жалби. Тази мрежа е вероятен наследник на центровете за промиване на съзнанието, създадени за преследване на Фалун Гонг.

Системата за лицево разпознаване, първоначално използвана за предотвратяване на пътувания до Пекин с цел протести в защита на Фалун Гонг, основно на площад "Тиенанмън", сега се прилага срещу широк кръг жалбоподатели.

(16) Джером А. Коен, "Честит рожден ден?", Саут Чайна Морнинг Поуст, 22 юни 2011 г., http://www.cfr.org/china/happyreturns/

Сара Кук, експерт по азиатска политика във "Фрийдъм Хаус", "Кръгла маса на Изпълнителната комисия за Китай към Конгреса на САЩ относно положението на правозащитните адвокати в Китай и неговото влияние върху политиката на САЩ", 23 юни 2011 г., http://www.cecc.gov/pages/roundtables/2011/20110623/statement1.php

(17) "Вечерни новини Ухан", 26 май 2010 г., "Министерство на обществената сигурност: 'Никой нормален човек не може да бъде изпратен в психиатрична клиника без одобрение от органите на обществената сигурност (полицията)."

Източник: https://faluninfo.ru/press-centr/dokumenty/drugoe/nezakonnost-presledovaniya-falungun-pravovoj-analiz/

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies