бежанци убежище китайци

Разпитвали са я и преди, но този път е по-лошо. За залавянето на Уан Хуейдзюен, начална учителка, е обявена награда и един от охранителите на жп гарата ще получи солидно възнаграждение за нейния арест.

Охранителят развълнувано се свързва по радиостанцията с вътрешната служба за сигурност: "Открихме още един последовател на Фалун Гонг", спомня си Уан. На секундата се появяват няколко полицаи и бързо извеждат всички от чакалнята, преди да откарат Уан в местния център за задържане.

Охранителят претърсва багажа на Уан и намира листовки и дискове с информация за преследването на духовния метод Фалун Гонг (известен още с името Фалун Дафа) от китайския режим и изобличаващи държавната пропагандна кампания за заличаване на дисциплината. Полицията настоява да научи от кого Уан е взела материалите и къде са направени.

В центъра за задържане тя се съпротивлява толкова много, че полицаите не успяват да я вържат. Затова притискат главата ѝ към стената и започват да я удрят по лицето с метална линия, взета от съседното бюро.

"Имаше толкова много кръв. Носът и устата ми кървяха, спукаха тъпанчетата на ушите ми", разказва Уан, която в момента живее в Ню Йорк и носи слухови апаратчета.

"Имах само една мисъл: дори да умра, няма да издам имената на останалите", спомня си тя с помощта на преводач. "И няма да се откажа от убежденията си."

Но цената е висока.

Уан прекарва следващите седем години в затвор, разделена от своя съпруг и малката им дъщеря. Жената е подлагана на промиване на съзнанието, разпити, побой, насилствено хранене, лишаване от сън и психически тормоз.

"Всичко беше с цел да ме 'трансформират', т.е. да ме накарат да подпиша декларация, че няма да практикувам повече Фалун Дафа", казва Уан. "Ако не се пречупиш, не ти позволяват да видиш семейството си или те уволняват от работа, или твоите колеги ще имат неприятности, или полицаите ще получат наказание. Трябва да покрият квотата."

"Ако подпишеш декларацията, психическият тормоз продължава – ще те използват в трансформирането на други последователи."

Начало на преследването

В продължение на 10 години Уан и нейният съпруг Ли са вкарвани и изкарвани от трудови лагери, центрове за промиване на съзнанието и затвори, само защото не искат да се откажат от убежденията си във Фалун Гонг.

Когато семейството започва да практикува през 1998 г., китайският режим подкрепя Фалун Гонг, чиято философия се основава на принципите Истинност, Доброта и Търпение. Според изчисления на самия режим, Фалун Гонг се практикува от над 70 милиона китайци, а Mинистерството на спорта съобщава за масово подобряване на здравето и морала в резултат от практикуване на Фалун Гонг. Сутрин парковете са пълни с хора, изпълняващи медитацията на духовния метод.

Но комунизмът проповядва атеизъм, ето защо огромният брой последователи на Фалун Гонг хвърля в паника тогавашния лидер на китайската комунистическа партия, Дзян Дзъмин.

На 20 юли 1999 г. Дзян започва национална кампания, целяща да "унищожи напълно репутацията на Фалун Гонг, да съсипе финансово последователите на Фалун Гонг и да изкорени метода от Китай в рамките на три месеца".

Дзян създава извънсъдебно политическо звено, наречено "Управление 6-10", натоварено със задачата да се справи с Фалун Гонг. Във всеки завод, училище и държавно работно място има внедрен агент, чиято задача е да осигури спазване на партиийните директиви от населението.

Амнести Интернешънъл определя преследването на Фалун Гонг като политически мотивирано.

"По-голямата част от жертвите са обикновени хора, които просто мирно упражняват своите фундаментални права на свобода на убежденията, на сдружаване и изразяване", се казва в доклад на правозащитната организация от март 2000 г.

(следва продължение)

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies