китаец украса Хелоуин летище Пекин

Сун И е нервен. В една декемврийска утрин в Пекин, смогът от замърсяването се смесва с неговото безпокойство и страх, докато приближава пункта за паспортна проверка за заминаващи полети. Знае, че всеки момент граничният полицай може да скъса паспорта му и с това да изличи шансовете му за свобода. Моментът настъпва и неговият паспорт минава проверката.

Сун И е свободен: след 15 години следене, робски труд и изтезания.

Историята на Сун наподобява тази на безброй други в Китай. Възпитаник на Технологичния институт Далиен в северния град Тайюен, Сун изведнъж се превръща във враг на държавата, когато комунстическият режим си поставя за цел да елиминира духовната медитативна практика Фалун Дафа.

Фалун Дафа, известна още с името Фалун Гонг, е практика с медитативни упражнения и философия, основана на принципите Истинност, Доброта и Търпение. Тя придобива небивала популярност в Китай през 90-те години на миналия век. Но когато през 1999 г. китайският комунистически режим установява, че над 70 милиона души практикуват Фалун Дафа – повече от членовете на комунистическата партия - тогавашният лидер Дзян Дзъмин заповядва Фалун Дафа да бъде "ликвидирана".

Сун е само един от милионите китайци, лишени от работа, хвърлени в затвори и трудови лагери, и брутално изтезавани в опит да бъдат принудени да се откажат от Фалун Дафа. От 2001 г. насам, Сун е арестуван най-малко шест пъти и лишен от свобода в продължение на четири години, две и половина от които изкарва в печално известния трудов лагер Масандзя в североизточния град Шънян.

Все пак e един от щастливците, тъй като не става жертва на незаконното насилствено отнемане на органи, което се провежда системно в китайски затвори. И поради един необичаен обрат на съдбата, гласът му е чут в Дамаск, щата Орегон, САЩ.

Послание в надгробен камък

През 2012 г., в навечерието на Хелоуин, Джули Кейт открива в своя гараж отдавна забравен гробищен комплект от 12 части.

"Докато отварях надгробните плочи от стиропор, изскочи бележка. Беше от човек, който молеше за помощ от трудов лагер в Китай", разказва Кейт.

Този човек е Сун И.

"Ако случайно купите този продукт, моля да препратите това писмо на Световната организация за човешки права", гласи ръчно написаната бележка на английски език, която Сун пъхва в комплекта, докато е затворен в лагера Масандзя. "Хиляди хора, държани тук от правителството на китайската комунистическа партия, ще ви благодарят и помнят завинаги."

"Не бях сигурна какво да правя с бележката", спомня си Кейт. Когато написва Масандзя в Гугъл, жената е ужасена от историите за жестоки изтезания и заточение. Тя публикува снимка на бележката във Фейсбук и с помощта и подкрепата на приятели и колеги, привлича вниманието на медиите.

Историята набира скорост и е отразена от медии като Орегониън, Епок Таймс, Ню Йорк таймс и СиЕнЕн.

Но това не прави животът на Сун по-лесен.

Бягство

По това време Сун е вече освободен от трудовия лагер, но фактът, че е изобличил преследването, го излага на риск. Успява да остане незабележим няколко години, но през април 2016 г. отново попада на прицела на властите.

"Арестуваха последователи на Фалун Гонг, с които бях близък", разказва бившият китайски затворник.

Той е наясно, че властите ще го причакат в дома му. "Не можех да се върна вкъщи."

Принуден е да стане бездомен, за да не бъде задържан отново.

"Всъщност, през последните девет години съм се местил много пъти (заради преследването)", разкрива Сун.

Съпругата му постоянно се тревожи за него, но за да избегне наблюдението, той почти не може да осъществи контакт с нея. За телефони не може да става и дума. Понякога успява да ѝ изпрати завоалирано съобщение по Интернет.

"Не можехме да говорим и да споделяме чувствата си като нормалните двойки."

На 29 ноември 2016 г. Сун е задържан, докато се подготвя да присъства на съдебното дело на последовател на Фалун Гонг в съда Тунджоу в Пекин. Но след четири дена е освободен по "медицински причини".

Тогава Сун решава да напусне страната. Но това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

"Ако си в техния черен списък, може да ти бъде забранено да напуснеш Китай."

Някои успяват да се измъкнат през пролуките в бюрокрацията. Но рискът е огромен – човек не знае със сигурност, докато не подаде паспорта си на граничния полицай, преди да се качи на самолета.

Сун успява. На 7 март 2017 г. той се среща с Джули Кейт в индонезийската столица Джакарта, като свободен човек.

"Успях да избягам от клетката, наречена Китай", казва Сун. "Но продължавам да мисля за приятелите си, последователи на Фалун Гонг, които са осъдени, предстои да бъдат осъдени или са в затвора."

Трудовите лагери в Китай са официално затворени през 2013 г., но правозащитници разкриват, че китайският комунистически режим все още използва затвори, центрове за задържане, психиатрични болници и неофициални "черни затвори" за същите цели.
 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies