Амнести интернешънъл Фалун Гонг преследване

Докладът "Тормоз и сплашване на канадски активисти за човешките права в Китай" от 12 май 2020 г. на "Амнести Интернешънъл" Канада документира нови случаи на тормоз на последователи на духовния метод Фалун Гонг в страната от агенти на китайската комунистическа партия (ККП).

"Последователи на Фалун Гонг в Канада продължават да бъдат обект на тормоз, който изглежда свързан с китайския държавен апарат" се казва в доклада, и продължава: "Има редица инциденти в Отава, Калгари и Уинипег, включващи заплахи, обиди и тормоз на последователи на Фалун Гонг, както и фалшиви писма, предполагаемо изпратени от Фалун Гонг и целящи да дискредитират неговите членове. Според групата на Фалун Гонг в Отава, това не са изолирани случаи, а дългогодишен метод на преследване от страна на китайските държавни власти."

По време на празненствата по случай Фестивала на драконовите лодки на 22 юни 2019 г. в столицата Отава, главният организатор нарежда групата на Фалун Гонг да свалят жълтите фланелки с надпис "Фалун Дафа: Истинност, Доброта, Търпение". Фалун Дафа е другото име на Фалун Гонг, а трите морални принципа са в основата на философията на практиката. Според организатора на събитието, надписът представлява "неуместен политически лозунг", от който се оплакало китайското посолство, спонсор на фестивала. Седем или осем медитиращи последователи също са били помолени да напуснат фестивала.

"Китайското правителство отдавна се опитва да оправдае преследването на Фалун Гонг чрез оклеветяване на аполитичната духовна практика като 'политическо движение'", пише докладът. "Голям брой снимки от деня на инцидента ясно показват, че участниците от Фалун Гонг не се въвличат в какъвто и да било политически протест или демонстрация (липсват банери или високоговорители), а просто изпълняват медитативни упражнения."

През последните три години, от името на последователи на Фалун Гонг са били изпратени многобройни писма и имейли, целящи да уронят репутацията на практиката.

"Странни, обидни и понякога заплашителни писма и имейли са изпратени от тяхно име, включително до политиците Джуди Сгро и Питър Джулиан, в явен опит за дискредитиране на Фалун Гонг и навреждане на отношенията с получателите", се казва още в документа на "Амнести Интернешънъл".

Китайскоезични медии в Канада също клеветят последователи на Фалун Гонг. През януари 2020 г. медията "Today Commercial News" публикува статия, в която напада духовната практика. Това става въпреки че през 2015 г. медията е принудена да оповести извинение за очернящ материал по адрес на Фалун Гонг, препечатан от вестника на Централния комитет на ККП, "Пийпълс Дейли".

Заплахите са също част от репертоара на ККП и Анастейша Лин, мис Канада и правозащитен активист, става техен редовен обект.

След като предотвратиха участието на Лин на финалите за Мис Свят в края на 2015 г., агенти на Пекин продължават да я заплашват, че "ако не спре да се застъпва за човешките права, има риск семейството ѝ да се обърне срещу нея", пише в доклада. Нещо повече, под натиск от китайското посолство в Канада, Лин е изключена от местната китайска общност.

Като цяло, докладът отбелязва възходяща тенденция на тормоз, заплахи и дискриминация на канадски граждани от агенти на ККП в Канада в сравнение с 2017 г., когато излиза предишната версия на документа.

"Тази тревожна тенденция е част от дългогодишна и систематична кампания за заглушаване на публичния дебат за тежките нарушения на човешките права в Китай, и все повече се засилва извън границите на Китай", коментира в прессъобщение Алекс Нийв, генерален секретар на "Амнести Интернешънъл" Канада.

Докладът призовава канадското правителство да:

1) създаде правителствена група, която да се грижи за лица и групи, обект на тормоз заради застъпничество за човешките права в Китай.
2) поддържа разговори на високо ниво с Китай относно тормоза и заплахите срещу канадски активисти.
3) прави редовен преглед и оценка на икономическите и търговски връзки с Китай, като подчертава загрижеността за човешките права в двустранните отношения.
4) работи с други правителства за повишаване осведомеността относно нарушенията на човешките права в Китай.
5) включи противопоставянето си на тези нарушения в нормалната дипломатическа практика.
6) изгради система за независимо обществено допитване с цел идентифициране на случаи на намеса в образователния сектор.
7) анализира законодателството на други държави за справяне с прикрита чуждестранна намеса и въвеждане на подобни мерки в Канада.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies