LinkedIn poster плакат

Скоро след като Ейприл Йоо, студентка в американския университет "Джордж Мейсън", споделя на 2 ноември 2016 г. в профила си в социалната мрежа LinkedIn, че е спечелила първа награда в конкурс за изготвяне на плакат в защита на човешките права, тя получава съобщение, че профилът ѝ е блокиран в Китай.

Съобщението от LinkedIn гласи: "Поради наличието на специфично съдържание, Вашият профил в момента не е видим в Китай... Въпреки че напълно подкрепяме свободата на словото, когато пуснахме местна версия на LinkedIn в Китай през февруари 2014 г., ние поехме ангажимент да се придържаме към изискванията на китайското правителство, за да може платформата да работи в Китай."

Темата на конкурса и на плаката е Фалун Гонг, мирна медитативна дисциплина, основаваща се на принципите Истинност, Доброта и Търпение. Практиката става изключително популярна в Китай през 90-те години на миналия век. По онова време един на всеки 13 души в страната практикува Фалун Гонг. Практиката води до значително подобрение на здравето и характера. Страхувайки се от невижданата популярност на Фалун Гонг, китайската комунистическа партия започва жестоки репресии срещу практикуващите Фалун Гонг през 1999 г. Жестокостта на репресиите е добре документирана. Те продължават и днес.

Йоо коментира пред медията "Приятели на Фалун Гонг" (fofg.org): "Знаех, че цензурата в Китай е сериозна..., но когато самата аз съм обект на тази цензура, чувството е различно и много обезпокоително."

От LinkedIn изрично посочват, че мисията им не е да "поддържат морала или да защитават човешките права", а да "свързват професионалистите в света и да им помагат да бъдат по-продуктивни и успешни".

По ирония на съдбата, след успеха ѝ в конкурса, профилът на Йоо е невидим за повече от 13 милиона китайски потребители.

"Това ясно показва, че китайското правителство блокира всеки, който се опитва да говори за Фалун Гонг или за справедливост в страната", казва студентката.

Китайската интернет цензура проследява и блокира ключови думи и словосъчетания, считани за "чувствителни" от Китайската комунистическа партия. Сред тях са "независимост на Тибет", "отнемане на органи", "демокрация" и "Фалун Гонг".

Поглед отблизо

Йоо с ентусиазъм участва в конкурса за изготвяне на плакат, след като научава за преследването на Фалун Гонг по-рано тази година.

"Когато бях във Вашингтон тази пролет, видях жена да раздава брошури за преследването на Фалун Гонг в Китай. Много хора минаваха и пренебрегваха брошурите, но на мен ми стана любопитно", споделя Йоо.

"След като проучих темата, бях в шок и си мислех, че хората не трябва да пренебрегват това, което се случва в Китай. Чрез този конкурс за дизайн на плакати, имах желание да помогна на хората да научат какво се крие зад думите 'Фалун Гонг'. Исках да ги информирам за тежките нарушения на човешките права в Китай; исках да им кажа, че практикуващите Фалун Гонг правят повече от това просто да раздават брошури на непознати."

Дизайнът на Йоо предизвиква зрителя да се запознае по-отблизо с Фалун Гонг. На пръв поглед, плакатът показва майка и дъщеря, които раздават листовки. Но зад тях е разположена мозайка от снимки, представящи различни аспекти от живота на практикуващите Фалун Гонг. Някои снимки показват изпълнение на медитативните упражнения на Фалун Гонг, други мирен апел за край на преследването, а трети изобличават ужасяващи резултати от полицейско насилие.

Конкурсът за плакат е организиран от "Приятели на Фалун Гонг", неправителствена организация за защита правата на практикуващите Фалун Гонг, базирана в САЩ. "Приятели на Фалун Гонг" предоставя платформа за набиране на обществена подкрепа за Фалун Гонг и спомага за край на насилието, извършвано от китайския режим.

"Възмутени сме, че такава голяма социална мрежа цензурира хора, които защитават правата на човека", заяви Алън Адлър, изпълнителен директор на "Приятели на Фалун Гонг". "Не считаме за редно американски корпорации да подкрепят преследването на невинни хора. Като блокират тази новина, LinkedIn съзнателно или несъзнателно подпомагат жестокостта срещу китайски граждани с убеждения."

 


 

Този уебсайт използва cookies