тъмни облаци Китай

Това че бившият шеф по сигурността на Китай, Луо Ган, използва политическата си кариера, за да обогати семейството си, не е тайна от дълго време. Но с публикуването неотдавна на информация за съмнителните финансови сделки на племенника му Луо Шаою, злоупотребите придобиха по-ясни размери.

Фактът, че китайските власти - които са винаги нащрек и готови да цензурират всичко, което не им допада, особено отнасящо се до партийни членове - не свалиха информацията от мрежата, издава, че позицията на Луо в китайската комунистическа партия е разклатена, въпреки статуса му на висш кадър.

Дъншънсиен (или "Задълбоченият вестник"), китайска онлайн медия разследваща бизнес интереси, публикува историята на 27 ноември 2017 г. Изданието описва в подробности как основаната в Чунцин компания на Луо Шаою, "Дунин" и дъщерните ѝ дружества, са натрупали десетки милиарди юана (1 млрд. юана се равняват на около 250 милиона лв.) дългове под формата на невърнати заеми към 30 банки и други финансови институции.

Междувременно, Луо Шаою и няколко негови роднини са учредили десетки офшорни компании, в които са членове в борда на директорите или акционери.

Семейният бизнес на Луо Ган

Според списъка на списание Форбс за 2017 г. с най-богатите хора в Китай, семейството на Луо Шаою е на 223-то място с 9,25 млрд. юана (2,4 млрд. лв.) в активи.

Статията на споменава връзките на Луо Шаою с Луо Ган, но медията Епок Таймс потвърждава семейната връзка между Луо Шаою и високопоставения служител.

Предишни материали в китайски и чуждестранни медии разкриват как Луо Шаою използва високата позиция на своя чичо в полза на своите компании. През 1997 г. Луо Шаою и майка му основават "Джунци", компания за производство на бронирани и полицейски автомобили.

Скоро след това, Луо Ган застава начело на апарата за сигурност в страната, в качеството си на секретар на Комитета за политически и правни въпроси. Така той успява да подсигури изкупуването от държавата на автомобилите произведени от компанията на своя племенник.

През 1998 г., Луо Шаою си поставя още по-високи амбиции. Той подготвя придобиването на "Дзяндун", държавна компания производител на части за двигатели, като първоначално си партнира с тях за образуването на инвестиционния холдинг "Дунин". След това прехвърля акциите от семейната си компания "Джунци" на "Дунин".

През 2002 г., посредством връзките на чичо си, Луо Шаою успява да убеди отговорни за държавните активи власти в град Янчън, да одобрят придобиването на базираната в Янчън компания "Дзяндун" от "Дунин". По този начин, Луо Шаою придобива мултимилиардна компания с помощта на политическите връзки на семейството си.

По-страшните престъпления на Луо Ган

Луо Ган се издига в политическата си кариера, докато Дзян Дзъмин e върховен партиен лидер. Когато през 1999 г. Дзян Дзъмин започва национална кампания на репресии на духовната практика Фалун Гонг, Луо Ган мобилизира правораздавателните органи в Китай да издирват, арестуват, задържат и изтезават последователи на Фалун Гонг. Той помага на Дзян Дзъмин да основе надзаконова партийна организация подобна на Гестапо, наречена Управление 6-10. Тя има за цел да организира и осъществява репресиите. Луо Ган демонстрира неотлъчна политическа лоялност и е награден с назначение в най-влиятелния орган за вземане на решения в страната – Постоянния комитет на Политбюро на комунистическата партия.

Дзян Дзъмин и Луо Ган виждат в популярността на Фалун Гонг (който до 1999 г. привлича между 70 и 100 милиона последователи) заплаха за контрола на партията над обществото. През 1996 г. Луо Ган организира тайни разследвания, в които чрез подставени лица установява самоличността и адресите на изпълняващи медитацията на Фалун Гонг в паркове и обществени пространства из цялата страна. Самата практика Фалун Гонг няма списъци с членове и е безплатна.

Според Итън Гутман, автор на "Клането: Масови убийства, отнемане на органи и тайното разрешение на Китай на проблема с дисидентите", когато на 25 април 1999 г. последователи на Фалун Гонг планират мирен апел в Пекин с цел освобождаване на незаконно арестувани съмишленици, именно Луо Ган заповядва на полицията да насочи събралите се в района на Джуннанхай, където е сградата на китайското правителство.

Снимките на последователи на Фалун Гонг стоящи на тротоара срещу Джуннанхай стават част от стратегията на партията за разпространяване на лъжлива пропаганда, според която те са имали за цел да свалят партията от власт.

На 23 януари 2001 г. Луо инсценира друг инцидент, за да очерни духовната практика. Няколко мъже и жени, за които китайските държавни медии твърдят, че са последователи на Фалун Гонг, се самозапалват публично на площад "Тиенанмън". Репортаж на Вашингтон Поуст обаче по-късно разкрива, че една от жените не е последовател на Фалун Гонг. Награденият с няколко награди документален филм "Фалшив огън" анализира записа от инцидента и установява, че цялото так наречено "самозапалване" е инсценирано с цел да настрои общественото мнение срещу Фалун Гонг.

Гутман изчислява, че във всеки момент, между 450 000 и 1 милион последователи на Фалун Гонг са държани в китайски трудови лагери и затвори. Хиляди са загинали в резултат на изтезания, по данни на световния Информационен център на Фалун Дафа.

Докладът "Кървава реколта/Клането: Актуализация" (2016 г.) посочва, че от 2000 г. насам болници в Китай извършват между 60 000 и 100 000 трансплантации годишно, като основният източник на органите са последователи на Фалун Гонг, държани в затвори из цял Китай.

В резултат на тези открития, съдилища в Испания и Аржентина обявиха Дзян Дзъмин и Луо Ган виновни за геноцид. Съдът в Аржентина дори издаде международна заповед за ареста на двамата китайски служители.

Дори след като през 2002 г. Дзян Дзъмин официално се оттегля от поста на държавен и партиен глава, той и негови съюзници продължават да управляват страната задкулисно.

През 2012 г. партията оглавява Си Дзинпин. Си поставя на прицел лоялните към Дзян Дзъмин. Те представляват мощна опозиция и държат голяма част от фактическата власт в страната. Така Си Дзинпин започва антикорупционна кампания насочена срещу фракцията на Дзян Дзъмин.

Когато срещу Джоу Юнкан (наследник на Луо Ган като шеф по сигурността и приближен на Дзян Дзъмин) започна разследване за вземане на подкупи, китайските медии писаха как роднини на Джоу Юнкан и Луо Ган са се облагодетелствали от сделки в миннодобивната промишленост, включително как са направили постъпки за придобиване на мина за молибденит в град Луоян, провинция Хънан, на стойност 470 млрд. юана (118 млрд. лв).

Луо Ган и още няколко висши служители не присъстваха на церемонията по откриване на 19-ия конгрес на китайската комунистическа партия през октомври 2017 г. Според слухове, бившият шеф по сигурността е бил или болен, или наказан за провинения.

Каквато и да е била причината, поредната доза лоши новини за семейството на Луо показва, че той и фракцията, към която принадлежи, губят почва под краката си.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies