закон корупция злоупотреби САЩ Магнитски

Американският президент Доналд Тръмп е издал заповед на 21 декември 2017 г. за изготвяне на подробен списък с нарушители на човешки права, включително служители от китайската комунистическа партия (ККП), които са участвали в насилственото отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг, съобщиха през декември 2017 г. служители на Държавния департамент на САЩ, отговарящи за състоянието на човешките права в Азиатско-тихоокеанския регион.

Заповедта се основава на закона Магнитски, чийто обект са чуждестранни граждани, отговорни за убийства, изтезания и корупция. Правителствени служители на САЩ потвърдиха, че изготвянето на списъка е в пълен ход и че китайски държавни служители, заподозрени в коя да е форма на преследване на Фалун Гонг и понастоящем живеещи в САЩ със семействата си, ще бъдат сред първите разследвани.

Фалун Гонг, известен още с името Фалун Дафа, е медитативен метод с три универсални принципа: Истинност, Доброта, Търпение. Методът е представен в Китай през 1992 г. Поради ползотворното влияние върху здравето, само за няколко години, Фалун Гонг привлича между 70 и 100 милиона души само в Китай. Но на 20 юли 1999 г. бившият държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин обявява незаконна национална кампания на преследване и изтезания срещу симпатизантите на духовния метод.

Ян Хянхун, председател на Тайванската асоциация за човешки права в Китай, разговаря с радиостанцията "Саунд ъф хоуп" за срещата си с представители на Държавния департамент на САЩ по време на тяхно неотдавнашно посещение в Тайван.

"Служителите на Държавния департамент на САЩ споделиха, че в момента се провежда усилена подготовка на списъка. Те също говориха как последователи на Фалун Гонг са подложени на жестоко преследване и по-специално на насилствено отнемане на органи.

Служителите признаха, че много китайски държавни служители са замесени в престъпната организация на насилственото отнемане на органи. Според тях, САЩ са запознати и с други случаи на преследване, като това на 709 адвокати. Но никои други случаи на преследване не са документирани с такива специфични подробности както свързаните с насилственото отнемане на органи от живи хора. Затова, както казаха американските служители, материалите свързани с Фалун Гонг са най-изчерпателни и най-лесни за систематизиране."

Ян потвърди, че американските служители няколко пъти са споменали, че законът Магнитски ще бъде приложен и че Държавният департамент вече съставя списъка.

В писмо от 20 април 2017 г., президентът Тръмп обобщава подкрепата си на закона: "... моята администрация активно идентифицира физически и юридически лица, спрямо които може да се приложи законът и събира доказателства необходими за неговото прилагане. През следващите седмици и месеци, агенциите ще предприемат задълбочени съвместни проучвания, за да гарантират, че ще изпълним поетото задължение да потърсим сметка на виновните за нарушаване на човешките права и корупция".

Конфискация на имущество

Ян също сподели, че по време на посещение в Белия дом на 19 май 2017 г., е получил информация как ще бъдат третирани корумпирани китайски държавни служители: "Това са хора, които са извършили нецелесъобразни неща там, а после перат пари в САЩ и дори изпращат тук своите съпруги и деца. Но ако продължат да правят така и да потъпкват човешките права, ние (правителството на САЩ) абсолютно няма да се поколебаем да конфискуваме цялото им имущество в САЩ и да депортираме съпругите и децата им".

В изявление от 21 декември 2017 г. на уебсайта на финансовото министерство на САЩ се казва, че 14 души са санкционирани по закона Магнитски. Сред тях е Гао Йен, бивш директор на клон Чаоян на Бюрото за обществена сигурност в Пекин.

По време на управлението на Гао, през 2014 г. е арестувана правозащитната активистка Цао Шунли, преди да се качи на полет за Швейцария, където планира да присъства на правозащитен семинар.

"Цао изпада в кома и умира. По тялото ѝ има белези от недохранване и липса на грижа", се казва още на уебсайта на министерството.

Макар да е трудно за доказване, преследването на последователи на Фалун Гонг и дори насилственото отнемане на органи изглеждат интензивни в подопечния на Гао район.

Уебсайтът Minghui.org документира 107 смъртни случая на последователи на Фалун Гонг по време на мандата на Гао. Те са загинали в затвори и трудови лагери, предимно в район Чаоян.

Пекинската болница Чаоян е пословично свързана с насилственото отнемане на органи от живи хора, където периодът на чакане за трансплантация на черен дроб е едва 1-2 седмици, а операцията струва 700 000 юана (174 000 лв.). Д-р Хъ Цян, хирург по трансплантации в болницата, признава тези факти в записан разговор с разследващи.

Макар неотдавнашните санкции на САЩ да не изброяват престъпленията на Гао, като например незаконно изразходване на милиарди държавни средства и бягство от страната с милиони долари, твърде вероятно е той да е отговорен за редица правозащитни нарушения, наред с корупцията. Смята се, че Гао в момента се крие в Австралия.

САЩ все още допълват списъка и своевременно ще оповестят актуализирани данни за санкциите.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies