Лао Дзъ Конфуций среща

Лао Дзъ и Конфуций, двамата най-известни мъдреци в китайската история, живели по едно и също време, преди 2500 години, през Периода на пролетта и есента.

Според книгата "Шъ дзин", Конфуций отишъл в столицата Луоян, за да се срещне с Лао Дзъ и да го запита за благоприличието, т.е. реда за ритуалите и любезностите, известни в западната цивилизация под названието "етикет".

Когато се върнал, останал безмълвен три дена. Учениците му го попитали какво се е случило.

Конфуций казал: "Знам, че птицата може да лети. Знам, че рибата може да плува. Но не разбирам как Лао Дзъ може да се издигне и да лети като величествен дракон, носещ се по облаците в небето."

В древния китайски даоистки текст "Джуандзъ" има история за срещата на безпръстия Шу Шан с Конфуций и Лао Дзъ.

Подобно на Конфуций, Шу Шан живял в държавата Лу. Пръстите на краката на Шу Шан били отрязани като наказание за престъпление, което извършил в младостта си.

Въпреки това, след като научил, че Конфуций е мъдрец с много ученици, Шу Шан се запътил към него с надеждата да стане негов ученик. Извървял дългия път на пети, и преживявал големи трудности.

Когато видял Шу Шан, Конфуций му казал: "Нарушил си закона, заради което си с отрязани пръсти на краката. Сега идваш да молиш за помощ, но е твърде късно."

"Бях безразсъден в младостта си", отвърнал Шу Шан. "Не се въздържах, наруших закона и загубих пръстите си. Но имам качества, по-ценни от краката си. Дойдох при теб за съвет. Ако мога да запазя тези си ценни качества, като подобря морала си до съвършенство, тогава няма да има значение, че съм без пръсти."

И продължил: "Чух, че небето покрива всички без изключение, и че земята държи върху себе си всичко, без да подбира. Мислех те за свят мъдрец: такъв като небето и земята. Не очаквах да си толкова обикновен."

Като чул това, Конфуций му се поклонил и казал: "Наистина съм много посредствен. Моля, ела да преподаваш на моите ученици и на мен!"

Но Шу Шан си тръгнал, без да му отговори.

Отишъл при Лао Дзъ и го попитал: "Защо мъдрецът Конфуций продължава да идва при теб за съвет? Опасявам се, че не може да пробие границите на собствените си предубеждения и да стане човек, придобил Дао."

Лао Дзъ казал: "Конфуций не е достигнал отвъд предела на човешкото. Ако успее да види живота и смъртта като едно и също нещо, и се отнася еднакво с това, което може да направи и с онова, което не може да направи, тогава ще се освободи от всички препятствия."

През целия си живот, Конфуций учел хората да живеят достойно, умерено и в съгласие с моралните норми доброжелателност, праведност, благоприличие, мъдрост и вяра.

Дао, пътят на Лао Дзъ, е учението на Божественото. Лао Дзъ дошъл в този свят, за да предаде посланието, че целта на живота на Земята е човек да се завърне към произхода си и да открие истинската си същност.

"Дао Дъ Дзин" е основният текст на даоистката мисъл, оставена от Лао Дзъ. В глава 38 се казва:

"... след загубването на Дао се появи Дъ*
след загубването на Дъ се появи Жен*
след загубването на Жен се появи И*
след загубване на И се появи Ли*,
Ли това е признак
на недостатъчно доверие и преданост,
начало на смут."

*Дъ - добродетели
*Жен - милосърдие
*И - праведност
*Ли - етикет

Източник: https://www.epochtimes.ru/kogda-konfutsij-vstretilsya-s-lao-tszy-99035868/

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies