митично цвете удумбара Фалун Дафа

Казват, че това цвете се появява веднъж на няколко хиляди години. Миналия месец то разцъфна на моя балкон.

Сърцето ми преля от емоции, а очите ми се напълниха със сълзи, когато съзрях два реда микроскопични бели точици, кацнали върху тънки, почти прозрачни стъбълца: това беше удумбара.

В превод от санскрит и според древния будистки текст "Лотосова сутра", удумбара е "митично цвете, което вещае добра поличба", расте веднъж на 3000 години и е знамение за идването в света на "Царя на Златното колело".

В наши дни, удумбара е видяна за пръв път през юли 1997 г. върху златна месингова скулптура на Буда в храм в провинция Кьонги-до, Южна Корея.

По-късно, удумбара е забелязана в различни части на света: в Китай, Тайван, Хонконг, Малайзия, Сингапур, Австралия, Северна и Южна Америка, също и в България.

Цветето е по-малко от глава на кибритена клечка, състои се от бели на цвят камбанки и тънки стъбла. Расте върху стъкло, стомана, дърво, камък и други повърхности, без да има нужда от почва.

Според някои последователи на Фалун Дафа, предсказанието от "Лотосовата сутра" вече се е сбъднало през 1992 г., когато духовният метод е представен пред обществеността в Китай.

Името "Фалун Дафа" в превод от китайски означава "Великият Закон на Колелото на Закона", а символът на духовната практика е "Фалун" (Колело на Закона). Фалун представлява сфера в оранжево-златист цвят, в която са изобразени будистки свастики и даоистките символи Ин и Ян.

Някои последователи на практиката вярват, че Фалун (Колело на Закона) може да е златното колело, за което говорят будистките писания, а основателят на Фалун Дафа, г-н Ли Хонгджъ, може да е Царят на Златното колело.

Според будисткия свещен текст "Фонетика и трактовка на Хуейлин", когато Царят на Златното колело дойде в човешкия свят, ще се появят цветове удумбара, като символ на великата му добродетел и милосърдие.

Вече 28 години, Фалун Дафа се разпространява сред 100 милиона души в над 100 страни по света и носи на хората Истинност, Доброта, Търпение: трите морални принципа, на които се основава учението на древния духовен метод.

За мен не е случайно, че удумбара — която вече почти месец е свежа и непокътната — разцъфна на моя балкон. Именно там в продължение на три месеца, от началото на карантината, свързана с коронавируса, ежедневно изпълнявах медитативните упражнения на Фалун Дафа.

Освен духовно учение, Фалун Дафа включва пет лесни за научаване медитативни упражнения с плавни движения, подобни на цигун.

Дали появата на мистичната удумбара по света не е някакво знамение? Вярвам, че е така. Знамението се състои в това, че в света сега се разпространява една изключителна духовна практика, която носи спасение в това наше объркано и динамично съвремие.

Фалун Дафа учи човек да е добър, състрадателен и толерантен в семейството, на работното място и в обществото. Упражненията спомагат за поддържане на добро здраве, тонус и освобождаване от стреса.

Целта на практикуването на Фалун Дафа е постигане на духовно съвършенство и просветление посредством едновременно усъвършенстване на съзнанието и тялото.

Има неща, които трябва да видим с очите си, за да се убедим, че са истина. Но има и други, недоловими за човешкото око, неща, които можем да "видим" само със сърцето си.

Вярвам в магическата природа на божественото цвете удумбара и вярвам, че то е тук с послание за надежда за едно по-духовно бъдеще.

Деси Иванова живее в щата Флорида, САЩ. Практикува Фалун Дафа от 2013 г. насам.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies