чешки композитор политик Шен Юн

Чешкият политик и композитор Михаел Кочаб изрази възхитата си от техниката на танцьорите в "Шен Юн", които наблюдава в лондонския театър "Евентим Аполо" на 27 април 2019 г.

По думите му, спектакълът е "задълбочен и съдържателен", а музикалните композиции и изпълненията на оркестъра "абсолютно перфектни".

"Не е за вярване колко е сложен и висококачествен аранжиментът! Който е композирал тази музика, трябва да разбира, да е много добър!"

Кочаб допълни, че осъзнава колко трудни са за пресъздаване историческите аспекти на китайската култура и тяхното превъплъщаване в съвременна музика с комбинация от западни и източни музикални инструменти.

И добави, че си представя какъв труд е да се създаде нещо толкова красиво.

През 1975 г. Кочаб създава чешката рокгрупа "Пражки вибьер" (Pražský Výběr), чието име е свързано с евтина марка чешки вина. От 1983 г. до 1986 г., изпълненията на групата са забранени от комунистическата цензура.

Така Кочаб изпитва на гърба си репресивната природа на комунизма: тема, застъпена в танцовите сюжети на "Шен Юн".

"Шен Юн" е компания за класически китайски танц, базирана в Ню Йорк, САЩ. Включва шест артистични трупи, чиято мисия е да възродят 5000-годишната традиционна китайска култура чрез музика и танц. Всяка година те представят изцяло нова програма в първокласни театри по цял свят.

Двадесетте изпълнения в спектакъла на "Шен Юн" тази година отвеждат публиката на пътешествие в различни епохи и земи, и в света на известни герои от историята и литературата: от древността до наши дни.

Част от изпълненията в "Шен Юн" представят преследването на последователите на духовната практика Фалун Дафа (Фалун Гонг) в Китай, и по този начин илюстрират щетите, нанесени от комунистическия режим.

Въпреки това, историите за тези репресии винаги завършват с послание за надежда: доброто побеждава злото и страданието.

Кочаб нарече китайския комунистически режим "ужасен" и предположи, че сигурно е "бесен" от факта, че "Шен Юн" изобличава истината посредством изкуство.

Освен музикална, Кочаб има и дългогодишна политическа кариера. През 1989 г. той допринася за прекратяването на съветската окупация в страната и в продължение на 20 години служи като съветник на президента Вацлав Хавел.

През 2009 г. е номиниран от Зелената партия за министър в чешкото правителство.

Източник: https://www.theepochtimes.com/czech-politician-and-composer-shen-yun-is-deep-very-deep_2897436.html

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies