защитни маски коронавирус Китай Европа

Усилията на Пекин да се саморекламира като глобален лидер в борбата срещу пандемията с коронавируса започва да набира негативна ответна реакция.

Воден от нетърпението да полира имиджа си в условията на кризата, китайският режим изпрати медицински експерти и оборудване като маски, респиратори и тестове, в редица държави: от Италия до Перу.

И докато много държави получатели първоначално приветстваха съдействието, сега се шири нарастващо недоволство: Нидерландия, Испания и Турция миналата седмица докладваха, че оборудването от Китай е дефектно.

"След първоначалния взрив от положителна публичност, мнението за китайската помощ за Европа се вкисна", коментира по електронната поща Питър Раф, експерт по американска външна политика и старши експерт в "Института Хъдзън", мозъчен тръст, базиран в столицата на САЩ, Вашингтон.

На 28 март, Нидерландия обяви, че е направила рекламация на около 600 000 маски, пристигнали седмица по-рано като част от пратка с общо 1.3 милиона маски на китайски производител. Някои от маските вече са били разпределени за употреба от здравни работници, пряко борещи се с коронавируса.

Нидерландски здравни служители заявиха, че маските не пасват добре на лицето или имат дефектни филтри.

"Установихме, че маските не отговарят на изискванията за качество. Взехме решение да не използваме каквото и да било от тази партида", каза представител на здравното министерство пред Агенция Франс Прес.

Испания преживя подобни проблеми с комплектите за бързи тестове, поръчани от китайска компания.

Испанското здравно министерство обяви миналия четвъртък, че е изтеглило около 58 000 произведени в Китай тестове за коронавирус, след като се оказало, че те дават точни резултати само в 30 процента от случаите. Стандартното ниво за точност е над 80 процента, писаха местни медии.

Китайското посолство в Испания отвърна в постинг в Twitter, че компанията, продала комплектите, е Shenzhen Bioeasy Biotechnology, и тя няма лиценз да продава тестове.

Междувременно, турски здравни чиновници изразиха подобни притеснения на 27 март. Те заявиха, че комплектите за бързи тестове, произведени от китайска компания, не отговарят на местните стандарти за ефективност. По-късно, друга китайска фирма бе избрана за доставчик на тестове.

Тези събития, според Раф, "направиха на пух и прах внимателно отгледаното 'компетентно реноме' на Китай."

Отклоняване на вината

"Дипломацията на маските", ръководена от китайския режим, е част от по-широка кампания за промяна на глобалното мнение за пандемията — с крайна цел да отклони вината от първоначалното неправилно управляване на заразата, която по-късно метастазира в глобална пандемия.

"Хуманитарните жестове на Китай целят да потулят съучастничеството му в разпространението на вируса, да направят европейските държави отчаяно нуждаещи се от икономическа и медицинска помощ, и да спечелят на своя страна наивните хора в Запада, склонни да възхваляват Китай", каза още Раф.

Наред с хуманитарните постъпки, китайският режим разгърна мощна деизинформационна кампания, подхвърляйки твърденията, че коронавирусът, още наричан "ККП вирус", не произлиза от Китай и че дори може да е бил донесен в Ухан от американски военни.

"Ето как авторитарните режими се справят с кризи", каза пред "Епок Таймс" Хеле Дейл, старши сътрудник в областта на публичната дипломация в "Херитидж Фаундейшън", базиран във Вашингтон мозъчен тръст. "Опитват се да отклонят гнева и критиките вън от своите граници."

Според Дейл, режимът попълва вакуума в международното пространство, докато останалите световни лидери се борят срещу заразата у дома.

Съдействието от страна на Китай, обаче, е придружено от "масирана пропаганда, която кара получателите да засвидетелстват своята благодарност към КНР [Китайската Народна Република] като свой спасител", каза пред "Епок Таймс" Катерина Прохазкова, аналитик в чешкия мозъчен тръст "Синопсис", специализиран в областта на китайската политика.

Но европейски и други страни по света започнаха да отблъскват тази кампания.

Йосеп Борел, върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика, неотдавна предупреди за водене на "глобална битка на наративите".

"Китай агресивно натрапва посланието, че за разлика от САЩ, е отговорен и надежден партньор", каза Борел в изявление от 23 март.

"Налице е геополитически елемент, включително борба за влияние посредством пропаганда и 'политика на щедрост'", каза Борел. "Трябва да се въоръжим с факти и така да защитим Европа от недоброжелателите."

Възползване от световния недостиг на медицински продукти

Прохазкова отбеляза, че световният недостиг от маски и предпазно оборудване отчасти се дължи на факта, че китайският режим е внесъл и натрупал огромни запаси по време на избухването на заразата в Китай.

"Недостигът, от който Китай 'ни спасява', поначало е причинен от изпращането на огромни количества медицински материали в Китай", каза експертът.

И докато в края на януари Китай рязко засили местното производство на маски и предпазно облекло за вътрешния пазар, страната също започна кампания за набавяне на медицински запаси от чужбина, посредством огромна мрежа от държавни, свързани с държавата фирми и задгранични китайски асоциации.

Китайската митническа агенция обяви на 7 март, че от 24 януари до 29 февруари, е инспектирала около 2 милиарда маски и 25 милиона предпазни костюма, внесени в страната.

Китайски държавни медии също похвалиха усилията на няколко държавни компании за мобилизиране на международните им ресурси с цел превоз на милиони медицински продукти към Китай.

Greenland Group, глобален гигант в областта на борбата с бедността, чийто най-голям акционер е общината на Шанхай, е една от подкрепените от китайската държава компании, въвлечени в кампанията за набавяне на медицински запаси. Държавната новинарска агенция "Синхуа" докладва на 31 януари, че компанията е транспортирала към Китай 3 милиона маски, 700 000 медицински предпазни костюми и 500 000 чифта медицински ръкавици.

Служител в офиса на Greenland Group в Сидни, Австралия, каза пред местна медия, че той и колегите му са били инструктирани временно да преустановят изпълняването на редовните си задължения, и да се заемат с набиране на медицински продукти за Китай.

"Всички служители, болшинството от които китайци, бяха помолени да набавят каквито могат медицински запаси", каза служителят пред "Сидни Морнинг Хералд", и добави, че работата е продължила няколко седмици, през януари и февруари. Австралийското правителство забрани износа на медицински продукти на 29 март.

В кампанията се включиха и китайски асоциации зад граница.

Например, най-голямата задгранична китайска асоциация в Чешката република, "Czech Qingtian Hometown Association", е набрала 780 000 маски, над 30 000 хирургични престилки за еднократна употреба и респиратори N95, с цел изпращане в Китай. Това разкри доклад от 17 февруари на държавния новинарски уебсайт "China Internet Information Center". Председател на асоциацията е Джоу Линдзян, бизнесмен от чешко-китайски произход.

Чешката агенция за контраразузнаване предупреди правителството на страната в началото на март, че китайското посолство координира операция за масово изкупуване на медицински материали с цел изпращане в Китай, писаха местни медии. В резултат на това, на 4 март здравното министерство забрани износа на маски и респиратори.

На 16 март, чешката полиция нахлу в склад на частна фирма в северозападния град Ловосице, където конфискува 680 000 маски и 28 000 вентилатора. Около 100 000 маски носели етикет на Китайския Червен кръст като помощ за Италия. Конфискуването било част от операция за борба с незаконния трафик.

Впоследствие, Джоу се появи в заглавията на вестниците, след като разследване на Aktuálně.cz откри, че е внесъл конфискуваните от полицията стоки от Китай.

Същата медия докладва, че Джоу е продал конфискуваните маски на местен търговец, който след това се опитал да ги продаде на чешкото правителство на двойно по-висока от нормалното цена.

Сътрудник на Джоу отрече извършването на злоупотреба, твърдейки, че става въпрос за "недоразумение".

Междувременно, от италианското посолство в Прага заявиха, че чешките власти са потвърдили, че хуманитарната помощ, предназначена за Италия и открита в склада, е била открадната, писаха местни медии.

Филип Жируш, друг сътрудник от "Синопсис", предполага, че запасите на Джоу, конфискувани в склада, може да са били предназначени за продажба на Чешката република.

Прохазкова също отбеляза, че за разлика от повечето помощи, които Китай е получил от други държави в ранните фази на епидемията, повечето запаси, доставени от режима, са стоки за продан, предмет на договори за износ.

Бони Глейсър, старши съветник по въпросите на Азия и директор на проекта "China Power Project" в "Центъра за стратегически и международни изследвания", базиран във Вашингтон мозъчен тръст, каза пред "Епок Таймс", че за да се парира стремежът на режима да извиси имиджа си в условията на кризата, медиите трябва да наблегнат на факта, че Пекин се опитва да извлече печалба от световния недостиг на медицински стоки.

Медиите трябва да "обяснят, че при избухването на епидемията Китай е засилил производството на маски и други медицински стоки, а сега, когато има излишък от такива стоки, се опитва да прави пари от тях", писа Глейсър по електронната поща.

"Световното търсене на други стоки остава на заден план, затова най-добрият начин да реализират печалби, е чрез износ и продажба на медицински продукти."

"Епок Таймс" нарича новия коронавирус, причиняващ болестта COVID-19, "ККП вирус", тъй като прикриването на информация и небрежността на китайската комунистическа партия позволиха вирусът да се разпространи из Китай и да предизвика глобална пандемия.

Източник: https://www.theepochtimes.com/beijings-mask-diplomacy-draws-growing-backlash_3293377.html

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies