коронавирус Ломбардия Италия Китай

Всеки две минути в Италия умира човек от коронавируса, още известен с името "ККП вирус". Този вирус предизвиква COVID-19, подобна на ТОРС болест, която китайската комунистическа партия (ККП) позволи да се разпространи по цял свят, като прикри първоначалното избухване на заразата в Китай.

Италия е най-силно ударената страна след Китай, с над 80 000 потвърдени заразени и над 9000 починали, към 27 март 2020 г. Все още не е ясно как е започнала италианската епидемия. Но едно е ясно: регионът, който се намира в нейния епицентър, има интензивни бизнес връзки с Китай и страната като цяло е критикувана за твърде тясно сътрудничество с "червения дракон".

Семената на епидемията

Първите два случая на коронавирус в Италия са на двойка от централнокитайския град Ухан — епицентърът на инфекцията. Те пристигат в Милано на 24 януари и през следващата седмица пътуват на юг, до Рим, където развиват симптоми. Следващият случай е на италианец, който е тестван положително след завръщане от Китай през януари.

Смята се, че никой от тези случаи не е предизвикал епидемията. В продължение на близо две седмици, броят потвърдени случаи остава без промяна.

Но на 18 февруари, 38-годишен мъж се появява в болницата в Кодоньо, малко градче на около 50 км от Милано. Два дена по-рано, в болницата са му предписали лекарство за грип, но състоянието му не се подобрило, пише ежедневникът "Ла Република". Човекът не докладва да е имал каквато и да било връзка с Китай, затова и не попада под карантина.

На следващия ден той започва да изпитва дихателни затруднения, а съпругата му си спомня, че се е срещал с приятел, който се е върнал от Китай преди няколко седмици. Правят му тест и той се оказва положителен. Започват да проследяват всичките му действия през последните седмици.

"През тези дни, човекът се е срещал с повече хора, на работа и във фитнес залата, отколкото за последните шест месеца", казва Джорджо Сканци, главният лекар на болницата.

Бременната съпруга на човека и личният му лекар се заразяват, също и част от болничния персонал.

Броят на случаите започва да върви стремително нагоре. Първо с десетки, после със стотици, и накрая с хиляди. Към 25 март, близо половината от всички потвърдени случаи в Италия са концентрирани в регион Ломбардия, около Милано. Провинция Лоди, в която попада Кодоньо и околните градове, имат над 8 заразени на 1000 души население — над 8 пъти повече от средното за страната.

Но нещо не се връзва. Болният заемал управленска позиция в отдел за научноизследователска дейност на Юнилевър (Unilever), международна корпорация за хранителни продукти и продукти за домашна и лична хигиена. Компанията има значително присъствие в Китай, включително отдел за научноизследователска дейност в Шанхай, но не е ясно дали човекът е имал контакт с вируса посредством работата в Юнилевър. От компанията не отговориха на молбата за коментар.

Приятелят на заразения, който се върнал от Китай, по-късно дава отрицателен резултат на теста за коронавирус. Тогава откъде се е заразил този човек? Няма ясен отговор. Сега италианските власти са се фокусирали върху самата епидемия, вместо да търсят нулевия пациент.

Връзки с Китай

Едно е ясно: ако има място в Китай с тесни връзки с Китай, това е Лоди. Градът с население 230 000 души сключва бизнес сделки с Китай на стойност 2.6 милиарда долара (4.5 милиарда лева) през 2018 г., според местна търговска камара. Това е повече от 11 милиона долара (19.3 милиона лева) на глава от населението — близо четири пъти повече от съседно Милано.

Друг силно засегнат район в Ломбардия също има близки отношения с Китай. От всички италиански региони, Милано държи рекорда за бизнес с Китай в абсолютни стойности — 9.4 милиарда долара (16.5 милиарда лева) през 2018 г. В региона има над 6000 случая на коронавирус.

Бергамо, провинцията с най-много потвърдени случаи (над 7000), има дългогодишни братски отношения с префектура Янбиен, китайски автономен район на границата със Северна Корея. Префектурата дори отваря служба в италианската провинция. Търговията на Бергамо с Китай възлиза на 1.6 милиарда долара (2.8 милиарда лева) през 2018 г.

Бреша, седалище на производителя на оръжия, Берета (Beretta), прави сделки с Китай на стойност над 1 милиард долара (1.7 милиарда лева) годишно. Сега в града има близо 6600 заразени с коронавируса.

В национален мащаб, регионите с най-крупен бизнес с Китай са и най-сериозно засегнатите от вируса: Ломбардия с над 20 милиарда долара (35.1 милиарда лева) бизнес с Китай и над 32 000 случая; Емилия-Романя с над 6.2 милиарда долара (10.9 милиарда лева) бизнес и над 10 000 случая; Венето с над 6.4 милиарда долара (11.2 милиарда лева) бизнес и над 6400 случая и Пиемонт с над 4.6 милиарда долара (8 милиарда лева) и над 6000 случая.

Но връзката не е абсолютна. Кампания, най-гъсто населеният регион в страната, има по-малко от 1200 случая. Регионът също прави значим по обем бизнес с Китай, около 2 милиарда долара (3.5 милиарда лева) годишно.

Известно е, че вирусът се разпространява по-бързо при по-ниски температури. Това може да е една от причините в южните региони като Кампания да има по-малко случаи.

В същото време, наличието на китайски имигранти не е непременно обвързано с избухване на епидемни огнища.

Централната провинция Прато е известна с огромната си китайска общност. Хиляди китайски текстилни фабрики, често със служители незаконни имигранти, възникват една след друга през последните две десетилетия, и се надпреварват да конкурират дългогодишни местни фирми, като внасят евтини китайски платове, нарушават строгото трудово законодателство и понякога избягват данъци.

Но провинцията има само 178 случая.

"Един пояс, един път"

През последните години, италианското правителство засили връзките с Китай, дори след като Европейският съюз предупреди Италия да не се включва в "Един пояс, един път": инфраструктурен проект, целящ свързването на Пекин с Европа, южна и югоизточна Азия, Близкия Изток, Океания, Латинска Америка и Африка, посредством мрежа от пристанища, пътища и железопътни линии.

Проектът е критикуван за задлъжняване на развиващи се страни и за разрастване на военното и политическо влияние на ККП.

Италия вижда в Китай източник на инвестиции за изнемогващата си икономика, както и пазар за своите стоки. Но тези изгледи се реализират бавно. През 2018 г., по-малко от 0.25 процента от всички преки чуждестранни инвестиции в Италия идват от Китай.

И докато ККП се радва на ефекта от присъединяване на една от страните-членки на Г-7 в инициативата "Един пояс, един път", Италия не реализира особени ползи. Групата RWR Belt and Road Monitor, която следи инвестициите в инициативата, досега е отчела само една сделка: китайската компания Jetion Solar (China) Co. и италианската Eni SpA планират да инвестират около 2.2 милиарда долара (3.8 милиарда лева) в нови проекти за производство на слънчева енергия.

Междувременно, Италия продължава да докладва огромен търговски дефицит с Китай, включително над 200 милиарда долара (351 милиарда лева) само през 2018 г.

Вирусът добавя само още една гледна точка към рисковото уравнение с китайски връзки, смята Андреа Делмастро Делле Ведове, член на комисията по външна политика на консервативната италианска партия "Братя на Италия".

"Разбира се, коронавирусът разкрива един тревожен сюжет", каза Ведове пред "Епок Таймс" в предишно интервю. "Той ни показва, че зависимостта от Китай може да бъде проблем не само от икономическа и промишлена гледна точка, но също за националните сигурност и здравна профилактика."

Източник: https://www.theepochtimes.com/italy-epidemic-follows-china-ties-though-origin-remains-mystery_3284286.html

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies