Американският президент Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че китайският режим е виновен за глобалната пандемия с коронавируса, обзела над 150 държави.

"Можеха да я спрат там откъдето тръгна – от Китай", каза Тръмп по време на пресконференция в Белия дом на 19 март 2020 г.

"Светът плаща много висока цена за това, което направиха", добави американският държавен глава в отговор на въпрос защо служители на китайската комунистическа партия не са разгласили информация за епидемията, веднага щом е избухнала.

"Щеше да бъде много по-добре, ако знаехме за това месеци по-рано", каза още Тръмп.

Медията "Епок Таймс" нарича коронавируса, който причинява болестта COVID-19, "ККП вирус", защото прикриването на информация и нехайството от страна на китайската комунистическа партия позволиха вирусът да се разпространи из цял Китай и да предизвика глобална пандемия.

Репортер помоли президента Тръмп да коментира липсата на нови случаи в Китай.

"Надявам се да е вярно", отговори американският президент, "но кой знае?"

След избухването на епидемията в Китай, местни журналисти, правозащитни активисти и потребители в социалните медии обвиняват режима в прикриване на истинския брой смъртни случаи. Обезпокоителни кадри от пика на епидемията показват как служители на ККП похищават хора и ги заключват в собствените им домове.

Масовo възмущение в началото на февруари предизвика смъртта на китайски лекар, който се опита да предупреди обществеността за избухването на епидемията. Д-р Ли Уънлян почина от коронавируса, докато лекуваше пациенти в Ухан.

Държавни служители заплашили д-р Ли да "спре да прави неверни коментари" и го разследвали за "разпространяване на слухове", докладва BBC. Според баща му, той не е разпространявал слухове.

Доклад на "Хюман Райтс Уоч" от 12 март критикува китайския режим и Световната здравна организация за цензура.

"Ако свободата на речта съществуваше в Китай, голобални медиийни сайтове като Facebook и Twitter, както и китайските интернет платформи, щяха да са наводнени с отчаяни призиви за помощ и с разтърсващи истории за смърт и болести на хора, живещи под карантина. Ако човек можеше да види с очите си информацията за тези огромни страдания в резултат на "навременните" мерки, щеше да мисли по друг начин за тях", се казва в доклада на правозащитната организация.

Източник: https://www.theepochtimes.com/trump-blames-china-for-pandemic-the-world-is-paying-a-very-big-price_3278449.html

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies