мозъчна смърт трансплантации Китай

В края на февруари и началото на март 2020 г. Китай извърши две белодробни трансплантации на пациенти, заразени с коронавирус: 59-годишен мъж и 66-годишна жена. Как и откъде са набавени тези органи?

И в двата случая донорите на белите дробове са били пациенти в мозъчна смърт, твърдят китайски медии. За операцията на 59-годишния мъж дробовете са транспортирани с влак от друга провинция, а за 66-годишната жена доставени със самолет от провинция Хунан.

Подозрително краткият период за набавяне на съвместими органи в Китай предизвика коментари в медицинските среди. Според държавните китайски медии, и в двата случая това е отнело не повече от шест дена. За сравнение: срокът за намиране на съвместим орган в Ню Йорк, САЩ, е между 10 до 14 месеца.

Експерти посочват, че е почти невъзможно съвместими органи да се намерят толкова бързо, и то за двама пациенти.

След операциите, коронавирусът не изчезва от телата на оперираните. Въпреки това, хирургът, извършил първата операция, предлага китайското правителство да започне да провежда белодробни трансплантациии на "сравнително млади пациенти с COVID-19 в критично състояние".

Това предложение повдига въпроса: откъде ще бъдат намерени толкова бързо толкова много съвместими органи?

Машина за мозъчна смърт

Южнокорейският документален филм "Тъмната страна на трансплатационния туризъм в Китай: убийство за живот" (2017 г.) разказва историята на трима журналисти, които отиват в Китай под прикритие, с цел да търсят бъбречен донор за въображаем роднина.

Освен, че посещават център за трансплантации в Тиендзин, журналистите анализират апарат за увреждане на продълговатия мозък, още известен като "машина за мозъчна смърт". Тази машина е патентована от Уан Лидзюн, висш политик от Чунцин, тясно свързано с китайската трансплантационна индустрия.

Как работи машината? По слепоочието на пациента се нанася удар с голям метален прът и това води до мозъчна смърт, без да засегне функциите на жизненоважните органи в тялото.

Във филма, местен експерт обяснява на журналистите, че машината има три модела и че "може да причини мозъчна смърт, но органите остават непокътнати".

Според доклад на "China Organ Harvest Research Center", целта на проекта на Уан Лидзюн е "симулиране увреждане на продълговатия мозък с цел диагностициране и превенция на мозъчни увреждания, предизвикани от въздействие в областта на слепоочието."

След като се връщат в Южна Корея, журналистите предават плана на машината на местни учени, които я пресъздават. След това молят изтъкнатия хирург, д-р Лий Сеунгуон, да коментира за какво би могло да се използва. Лекарят отбелязва категорично, че машината трябва да е изобретена за изваждане на здрави органи от тялото на пациент.

Възможно ли е тогава изобретението на Уан Лидзюн да се ползва за извличане на органи от телата на дисиденти в държавни китайски болници — практика, потвърдена от международен трибунал?

Международен трибунал потвърждава убийства за органи в Китай

Базиран в Лондон "Китайски трибунал" публикува на 1 март финално заключение от 18-месечно разследване.Заключението гласи, че без всякакво съмнение, в Китай се провежда организирано от държавата насилствено и "в огромен мащаб" отнемане на органи от затворници на съвестта, и че това престъпление продължава до днес. Основните жертви на този нов вид геноцид са последователи на духовната практика Фалун Гонг, разкрива още заключението.

Публикуването на заключението на трибунала в момент, в който държавите по света работят за овладяване на пандемията (която вероятно е можело да бъде предотвратена, ако китайското правителство не беше покрило първоначалното избухване на заразата) от коронавирус, предоставя добра възможност международната общност да "си даде сметка с кого си партнира", заяви Итън Гутман, експерт по Китай и разследващ журналист, по време на пресконференция.

"Китайската комунистическа партия не е надежден партньор в нито едно отношение", заяви Гутман. "Нейните експерти трябва да бъдат отстранени от световната медицинска общност. Те не бива да идват на нашите конференции и не бива да правят публикации в нашите медицински журнали. Трябва да ги третираме като персона нон грата."

Що се отнася до белодробните трансплантации на пациенти, заразени с коронавирус, някои медицински експерти се съмняват в ефективността им. Според тях, вследствие на трансплантацията, имунната система на пациентите трябва да бъде потискана, за да не изхвърли транспланта, и така не би могла да се бори с вируса при повторна зараза.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies