фалшив репортаж телевизия ABC Австралия

Депутатът от австралийската Либералдемократическа партия, Дейвид Лимбрик, публикува на 24 юли 2020 г. в своя профил в Twitter, писмо до борда на националната телевизия ABC, в което призова за разследване на "несправедлив и възможно ксенофобски" репортаж за духовната практика Фалун Гонг от 21 юли.

"ABC трябва да бъдат държани отговорни за своите действия", писа Лимбрик в Twitter.

В писмото, политикът подчертава, че по време на мандата си в Мелбърн, се е запознал с Фалун Гонг като "безкористно движение, убежденията на чиито членове не са по-необичайни от на всяка друга религия".

Австралийският народен представител иска националната медия да разследва: дали репортажът е в съответствие със собствените ѝ политики спрямо уязвими религиозни малцинства; защо журналистите ѝ са отказали да се съобразят с факти, изпратени им в писмо от 17 юли, преди излъчването на репортажа; и дали журналистите ѝ са били в контакт със служители на китайското правителство при подготвянето на репортажа.

Въпросното писмо от 17 юли е до главния директор на националната телевизия, Дейвид Андерсън. В него, д-р Люси Джао, председател на Австралийската Фалун Дафа Асоциация, изразява "сериозно безпокойство" от предстоящото излъчване на документалния филм "Тъмна карма" и придружаващото го предаване по ABC, и моли за среща с цел разяснение, преди датата на излъчване.

"Съдейки по телевизионния анонс, вярваме, че предаването представя погрешно вярванията и практиките на Фалун Гонг, нарушава кодекса на поведение и редакционните политики на ABC, и е вероятно да нанесе огромна вреда на общността на Фалун Гонг в Австралия, много членове на която са травматизирани бежанци, избягали от религиозно преследване в родината си."

Освен че отговаря на всички очернящи твърдения, в писмото Джао също обяснява, че Фалун Гонг е духовна практика от будистката традиция в Китай, че в сърцевината на учението стоят ценностите Истинност, Доброта, Търпение, които последователите следват в своето ежедневие; че практиката няма централизирана администрация, йерархия, членство и такси. И че последователите на Фалун Гонг трудно биха разпознали същността на практиката по репортажа на АВС.

Според Джао, репортажът на ABC е в унисон с пропагандата на китайската комунистическа партия (ККП), която преследва духовната практика от 21 години насам. И по този начин насажда омраза и предубеждения спрямо Фалун Гонг с помощта на неверни твърдения.

"Наясно сме, че ККП става все по-агресивна и изтънчена в задграничната си пропаганда през последните години, включително предлагайки финансови стимули на западни журналисти и медийни продуценти, за създаване на анти-Фалун Гонг съдържание. Макар да не обвиняваме ABC в приемане на пари от ККП, фактът, че предаването на ABC се доближава толкова много до дискредитираните твърдения на един кървав, тоталитарен режим, би трябвало да накара продуцентите да се замислят."

В деня на изпращане на писмото, 17 юли, от АВС интервюират Джао, но отхвърлят предложението ѝ да разговарят с още последователи на Фалун Гонг, с цел балансиране на предаването.

"Просто искаха няколко думи от мен, но не се интересуваха да слушат или да отразят правдиво това, което исках да обясня", казва Джао пред медията "Епок Таймс" на 25 юли.

В изявление от 24 юли, говорител на ABC заяви, че "обществената медия потвърждава точността и неподкупността на своите репортажи" и че "напълно отрича твърденията ѝ за Фалун Гонг да 'произхождат или да са повлияни от китайската комунистическа партия'".

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies