китайският президент Си Дзинпин

Полицаите в Китай обикновено не носят автоматично оръжие, освен ако не са от Народната въоръжена полиция (НВП). Тази полувоенна полицейска сила е редовно мобилизирана от корумпирани политици, за мръсни поръчки като насилствено изземане земя от фермери, потискане на дисиденти или посегателства върху етнически малцинства.

Но според източник от НВП в Пекин, в скоро време ситуацията може да се промени. Лидерът на китайската комунистическа партия (ККП), Си Дзинпин, възнамерява да вземе командването на НВП в собствените си ръце, което е поредна стъпка в провежданата от него кампания срещу политическата корупция.

Поемането на властта над НВП ще приближи Си Дзинпин до целта му да елиминира Дзян Дзъмин, бивш лидер на ККП, отговорен за културната разруха в Китай и за мащабни нарушения на човешките права.

Народната въоръжена полиция е все още под ръководството на Дзян Дзъмин, въпреки че контролът му върху нея отслабна значително след ареста на най-големия му поддръжник, бившия директор на националната сигурност на Китай, Джоу Юнкан, осъден на доживотен затвор през юни миналата година.

Народната въоръжена полиция е тясно свързана със злоупотреби, извършени от Дзян в борбата му за надмощие. През 2012 г. отделни части на НВП бяха мобилизирани от ККП, за да спрат дезертьор и да подпомогнат опит за преврат. Медията "Епок Таймс" публикува данни, че НВП, както и други партийни звена, са замесени в насилствено отнемане на органи от затворници на съвестта (най-вече последователи на духовния метод Фалун Гонг) в китайски болници и затвори.

Източникът в Пекин потвърждава, че различни отдели на НВП са получили известие, че Си ще прокара промяна в закона, предложена през март 2016 г., която ще постави НВП под контрола на армията. В момента въоръжената полиция е под контрола на армията и на Държавния съвет.

По този начин НВП ще бъде директно подчинена на Си, като главнокомандващ китайската армия. Отделянето ѝ от Държавния съвет означава, че китайските власти няма да могат повече да я използват за свои цели.

През февруари 2012 г. чунцинското звено на НВП обсади американското консулство в Чънду по време на опита на Уан Лидзюн да дезертира. Уан е един от съюзниците на Бо Силай, бивш партиен секретар на Чунцин, привърженик на Дзян, и отговорен за мобилизацията. На 20 март същата година, бившият министър на националната сигурност, Джоу Юнкан, мобилизира НВП край Джонанхай в Пекин, където се намира щабквартирата на ККП, и направи неуспешен опит за преврат.

В едно от неотдавнашните си изявления, Си Дзинпин обвини Бо Силай, Джоу Юнкан и други привърженици на Дзян в участие в политическа конспирация с цел разрушаване на ККП. Ако бъде приета, предложената от Си промяна в закона ще намали рязко възможността за друг въоръжен преврат.

Източникът в НВП заяви също, че Си "почти е прочистил" върховното ръководство на НВП от елементи, принадлежащи на Дзян. Споменава се и разследване на Уан Дзянпин, бивш командир на НВП и съюзник на Джоу Юнкан. Макар да няма официални данни за арестуване на Уан, английската версия на хонконгския вестник "Саут Чайна Морнинг Поуст" съобщава за задържането му в края на август.

Народната въоръжена полиция е официално отговорна за граничния контрол и противопожарната охрана, както и за контрола на безредиците и борбата с тероризма. Въоръжената сила за сигурност разполага с над 600 000 войници, и е оборудвана с автоматични оръжия, бронетранспортьори и хеликоптери.

По време на управлението на Джоу Юнкан като шеф на сигурността (2007-2012 г.), НВП е често мобилизирана, за да преследва последователи на Фалун Гонг.

Си Дзинпин преструктурира и уволни голяма част от висшия персонал на НВП, назначен по времето на тоталитарното политическо ръководство на Дзян. Само за последните две години, дванадесет висши офицери, от които единадесет генерал-майори и един генерал-лейтенант, бяха свалени от пост. Китайската преса в чужбина съобщава за още по-големи чистки на върховния елит, свързани с важна политическа среща през октомври.

Информацията, че в скоро време Си ще започне да упражнява цялостен контрол върху НВП, навежда на мисълта, че се работи върху предприемане на сериозни действия срещу самия Дзян Дзъмин.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies