книга китайски адвокат Китай

Гао Джишън, световноизвестен китайски правозащитен адвокат, прекарал много години в затвора заради дейността си, неотдавна беше отново задържан от китайските власти инкомуникадо (в пълна изолация, без право на свиждане и в отделна килия б.р.).

В интервю за медията "Епок Таймс" от 15 ноември 2016 г., Гън Хъ, съпругата на Гао, разказа как полицаи от Пекин "се втурнали към отдалечената Шаанси", северозападна провинция, разположена на около 1000 км от китайската столица, където живее Гао. Причината е, за да конфискуват копие от новата му книга, изпратено до Гао по пощата от приятели, живеещи в чужбина.

"За пореден път китайските агенти прекъснаха всякакви контакти между мен и Гао Джишън", каза Гън, която понастоящем живее в Калифорния, САЩ, с двете им деца. "Наблюдението и тормозът, на които са подложени роднините ни в Шаанси, се усилват."

Преди време, китайското министерство на правосъдието обяви Гао за един от десетте най-добри адвокати в страната. Отдаден християнин, Гао влезе в сблъсък с комунистическия режим, след като започна да защитава в съда последователи на Фалун Гонг, една от най-големите духовни групи, преследвани в Китай.

След като се обърна към китайското правителство с отворени писма, заклеймяващи преследването на Фалун Гонг, Гао беше поставен под наблюдение от китайските тайни служби, а през 2006 г. официално арестуван. През следващите 8 години Гао е многократно задържан и освобождаван от затвора, където е подлаган на изтезания, подобни на тези, упражнявани върху последователи на Фалун Гонг: лишаване от сън, жесток побой и удари с електрошокови палки.

Гао е поставен под домашен арест в родната си провинция Шаанси през 2014 г. В интервю за "Асошиейтед прес" през 2015 г. той разказва за изтезанията, на които е бил подложен и как не му е било позволено да отиде на зъболекар, за да излекува болните си зъби, или да посети близкия град, за баня.

Докато е под домашен арест, Гао Джишън успява да напише и тайно да предаде ръкопис от 500 000 думи, озаглавен "Китай, изправи се през 2017 г.". Мемоарът описва преживяванията на Гао в затвора от 2009 г. до 2014 г. и предвижда, че китайската комунистическа партия ще срещне своята гибел през 2017 г. През юни 2016 г. книгата беше публикувана на китайски език; предстои издаване на английската ѝ версия.

"Книгата изобличава напълно лъжите на комунистическата партия", каза Гън Хъ. "Всички издевателства и античовешко отношение, жестоките посегателства върху правата на Гао от полиция, органи за сигурност, затворнически власти и военни, са описани в книгата и подпечатани с кръв и сълзи."

Гън Хъ направи цифрово копие на китайската версия на книгата и я предостави за безплатно сваляне в Интернет.

"От какво се страхува комунистическата партия? От една книга? Щом е така, ще я направя публично достояние, за да може всеки, който иска, да я свали безплатно от Интернет."

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies