закон за сигурност Хонконг Фалун Дафа

С приемането на закона за националната сигурност в Хонконг на 30 юни 2020 г., Пекин показа на цял свят намерението си окончателно да затегне примката около полуавтономната територия.

Новата законодателна мярка ще има опустошителен ефект върху продемократичните организации и религиозните групи на острова, една от които е духовната практика Фалун Дафа, известна още с името Фалун Гонг.

"Законът за сигурността несъмнено ще бъде като остър нож, насочен към Фалун Дафа в Хонконг", каза доброволец от Хонконгската Фалун Дафа Асоциация в интервю от 28 юни 2020 г. пред американския Информационен център на Фалун Дафа. От съображения за сигурност, доброволецът е пожелал да остане анонимен.

"Страхуваме се, че последователите на Фалун Дафа повече няма да могат свободно да упражняват своите убеждения в Хонконг и могат да бъдат арестувани, преследвани и осъдени на затвор без основание и по всяко време."

Фалун Дафа е духовно учение от школата на Буда с принципи Истинност, Доброта, Търпение. Древният метод за усъвършенстване на духа и тялото е жестоко преследван в континентален Китай от 1999 г. насам заради огромната си популярност. Последователите му са арестувани, хвърляни в затвори, трудови лагери, изтезавани и дори убивани с цел продажба на органите им.

Хонконгската Фалун Дафа Асоциация е законно регистрирана на територията на Хонконг и провежда дейности по разясняване истината за преследването в Китай, медитация на открито, мирни шествия и други. На интернет страницата на Асоциацията е свободно достъпна информация за желаещите да практикуват Фалун Дафа. Информацията циркулира свободно в хонконгските социални мрежи.

Въпреки това — дори преди приемането на закона за националната сигурност — са налице множество инциденти, при които агенти на китайската комунистическа партия следят, редовно тормозят и дори нанасят побой на местни последователи на Фалун Дафа. Молбите на последователите за провеждане на събития в държавни зали са многократно отхвърляни.

Според новия нормативен акт, дейности като изобличаване престъпленията на ККП и насърчаване на китайски граждани да се оттеглят от членство в нея (инициатива, известна с името "Туейдан") вероятно ще бъдат окачествени като "подкопаване на държавната власт".

Това ще доведе до същите репресивни мерки спрямо Фалун Дафа, каквито се прилагат срещу симпатизантите му в континентален Китай, смятат от Хонконгската Фалун Дафа Асоциация.

Заради отказ на визи и отдаване под наем на концертни зали, от години насам, Хонконгската Фалун Дафа Асоциация не успява да покаже на публиката на острова изящното творчество на компанията за сценични изкуства "Шен Юн". Мисията на "Шен Юн" е да възроди традиционната китайска култура от времето на великите императори със средствата на музика, танц и триизмерна аудиовизия.

Международна критика

Международната общност не закъсня с критиката срещу закона, приет с указ на китайския президент Си Дзинпин и разглеждан като мощен инструмент за осигуряване разширени юрисдикции на Пекин за справяне с политически провинения на територията на острова.

В декларация от 1 юли, Европейският съюз изрази загриженост, че законът рискува сериозно да подкопае високата степен на автономия на Хонконг и да окаже пагубно влияние върху независимостта на съдебната система и върховенството на закона.

Американският Конгрес стартира двупартиен законопроект за предоставяне статут на бежанци на хонконгски граждани, заплашени от преследване съгласно новия закон, съобщи "Уолстрийт джърнъл" на 30 юни 2020 г.

Тайван и Япония разкритикуваха нарушаването на принципа "една държава, две системи", уговорен при връщането на британската колония на Китай през 1997 г.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies